Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Október 16. 14:00, hétfő | Helyi

Győrben is segít a MenetRendes

Győrben is segít a MenetRendes

A MenetRendes 16 városban segíti a buszon utazókat és térképre rajzolja a választott utat.

Az autóbuszos utazástervezést segítő MenetRendes program négy éve Győrben indult hódító útra, másfél éve Sopronban és Mosonmagyaróváron is elérhető. Teszteltük a régiós szintű rendszer újdonságait.

A program nem csak Győr-Moson-Sopron megye három legnépesebb településén szolgálja az utasokat. Az óriási adatbázis az ÉNYKK működési területén, 16 nyugat-dunántúli városban kész. Dr. Winkler Ágoston, az ÉNYKK helyi menetrendi főelőadója, a Széchenyi-egyetem adjunktusa volt a MenetRendes ötletgazdája. Napjainkban is ő felel a program fejlesztéséért. "A többség a helyi buszmenetrendet keresi az oldalon, egyre népszerűbb az utazástervező szolgáltatásunk is. Tavaly június és idén október között 72 ezer utazástervezés történt. Ez főként a nagyvárosokban hasznos funkció" - kezdte dr. Winkler Ágoston.

Próbára tettük a MenetRendest, képzeletben a Kodály Zoltán utcából a Kalász utcába utaztunk Győrben. A rendszer két opciót dobott ki. A 5-os busszal 31 perc alatt, egy 250 Ft-os jeggyel, több mint 1 km gyaloglással értünk volna célba. Ha nem akarunk ennyit sétálni, átszállhatunk a 9-es buszra, igaz, akkor két jegyet kell vennünk és szintén 31 perc alatt érünk A-ból B pontba. A legjobb a MenetRendesben, hogy a döntés szabadságát adja az utasnak. "Előfordulhat olyan pár száz m-es távolság, amikor kifejezetten a gyaloglást ajánlja a rendszer racionális alapon" - tette hozzá dr. Winkler Ágoston.

A MenetRendes statisztikái kincset érő adatokkal segítik a közlekedési szakemberek munkáját. A program segítségével meghatározható, hogy átszállás esetén hány perc "kényelmetlenségi" idővel kell számolniuk az utasoknak. Diákok esetében ez átlagosan 13, dolgozóknál közel 20 perc. "Az utasok inkább választják a hosszabb vonalon közlekedő járatokat, mintsem átszállnának. A motiváció nyilván mindig egyéni, de nem feltétlen az áll a döntés mögött, hogy lusták vagyunk sétálni pár száz m-t egyik megállóból a másikba. Vannak, akik azért döntenek a kerülőút mellett, mert így kevesebb torlódással találkoznak, vagy szimplán az egyszerű utazásokat kedvelik" - hallottuk. Az összes út mellett olvasható a várható eljutási idő.

A program utolsó fő fejlesztése az volt, hogy interaktív térképen kis zászlókkal rajzolhatják az utasok a rajt és a cél helyszínét. "A térképes segédletet fejlesztő informatikus kollégával megoldottuk, hogy az ajánlott utakat térképre vetítse a rendszer. Itt jól látszik, melyik szakaszon szállítja busz az utast, hol kell átszállnia vagy gyalogolnia" - magyarázta Winkler Ágoston.

A MenetRendest a legtöbben a kisalföldi megyeszékhelyen hívják segítségül. A programot kedvelő utasok 77,5 százaléka győri, 9 százaléka soproni. Jó hír, hogy a felhasználók 5 százaléka nyugdíjas. A rendszer logikus, egyszerűen használható, évente több százezer használatból alig 2-3 panasz érkezik a programra, azok is jellemzően kezelési problémák miatt. Bár az ÉNYKK oldalán két kattintással elérhetőek a legfontosabb funkciók, egyedüli kritikaként megemlítjük: jobban szem előtt lehetne a MenetRendes. Ha már egyszer régiós szintű utazástervező működik szűkebb pátriánkban.
Három generáció

Az utazástervező három generációt különböztet meg ("Tanuló vagyok", "Dolgozó, álláskereső vagyok", "Nyugdíjas vagyok"), illetve szintén választható opció, hogy most indul útnak vagy már úton van az utas. Felmérések szerint utóbbi szempontok befolyásolják a döntéseket.

Forrás: kisalfold.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.