Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 06. 14:18, szerda | Helyi
Forrás: gyor.hu

Győri diákok tanulhatnak Wuhanban

Győri diákok tanulhatnak Wuhanban

A kínai testvérvárosunkkal is egyre szorosabb Győr kapcsolata, hamarosan négy fiatalnak lesz lehetősége fél évet eltöltenie Wuhanban.

A Long Zhengcai alpolgármester vezette wuhani küldöttség szerdán látogatott Győrbe, akiket dr. Somogyi Tivadar alpolgármester fogadott. A felek megállapodást írtak alá testvérvárosi kapcsolatunk megerősítéséről, aminek első jeleként szeptembertől négy győri diáknak nyílik lehetősége, hogy közel egy iskolai félévet a kínai nagyvárosban tanuljon.

„Győr nagyon barátságos város, most járok itt másodízben, de már otthon érzem magam.” – fogalmazott a kínai város alpolgármestere. Mint mondta, országa egyre inkább nyit a világ nyugati része felé, és ezen az úton nagyon fontosnak tartják a közép-európai országokkal való együttműködéseket. „Az országok kormányai között létrejövő kapcsolatokat helyi szinten tovább erősítik a városok együttműködései, amelyre kitűnő példa Wuhan és Győr barátsága. „Ezt szeretnék a jövőben még élőbbé, még gyümölcsözőbbé tenni.”

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester leszögezte, nem elméleti, hanem hasznos gyakorlati együttműködésre törekednek többek között a gazdasági élet, a kultúra, az oktatás, a kereskedelem, vagy épp az egészségügy terén. Az oktatási együttműködésre jó példa, hogy szeptembertől négy győri diák tanulhat Wuhanban, akiket majd ottani családoknál helyeznek el. A kultúra kapcsán megemlítette, Győr szeretettel várja az olyan rangos művészeti társulatokat, mint a wuhani balett, vagy a kínai város filharmonikus zenekara. „Orvosként megemlítem, hogy a szoros kapcsolat jó alkalmat jelent arra is, hogy jobban betekintsünk a kínai orvoslásba, hiszen az merőben eltérő az európai egészségügytől.”

Szegi Mátyás, az egyik Wuhanba utazó diák kérdésünkre elmondta, nagyon örül annak, hogy sikeres volt a pályázata, hiszen az ösztöndíj komoly lehetőség, hogy megismerjen egy számára vonzó, de a mienktől nagyon különböző kultúrát, gyakorolja az angol nyelvet és a kínaiban is nagyobb jártasságot szerezzen.

A győri alpolgármester azzal zárta, a jövőben városunk is szívesen lát vendégül wuhani diákokat.

Címkék: ösztondíj, diákok, Wuhan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.