Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Január 29. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: mti

Halottnak nyilvánítottak egy hegymászót a Himalájában

Halottnak nyilvánítottak egy hegymászót a Himalájában

Halottnak nyilvánítottak egy lengyel hegymászót a Himalájában, Tomasz Mackiewicz és egy francia nő a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak.

A francia nőt megtalálták, ő él, de Mackiewiczhez nem tudtak eljutni az önkéntes mentők, Karrar Hajdri pakisztáni tisztségviselő elmondta, hogy felhagytak a férfi keresésével, és halottnak nyilvánították.

A lengyel sajtó szombat hajnalban jelentette, hogy két európai hegymászó, egy francia nő és egy lengyel férfi életéért küzdenek a mentőegységek a Himalájában.
Mindkét mászó a Nanga Parbat csúcsára próbált felmászni, de elakadtak. Két pakisztáni mentőhelikopter indult utánuk, hogy lehozzák őket a hegyről. Négy lengyel önkéntest vittek fel a Nanga Parbat alaptáborába, akik igyekeztek minél előbb 7000 méteres magasság fölé jutni, hogy megmentsék a két szerencsétlenül járt hegymászót.
A francia nőt, Elisabeth Revolt meg is találták; még életben van, fagyási sérülései vannak és nem tud járni. Szállítását megkezdték, de a mentőegységeknek nehéz lesz lehozni őt a hegyről.
A lengyel Tomasz Mackiewiczhez viszont nem tudtak eljutni az önkéntesek. Ő a lengyel sajtó szerint hóvakságot kapott, és hegyibetegségtől is szenvedett. Mackiewicz testvére egy nappal korábban úgy nyilatkozott, hogy csodával érne fel, ha fivére túlélné a megpróbáltatást.
A 8126 méter magas Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa. A pakisztáni hegymászószövetség szerint mínusz 60 Celsius-fokos hideg van ott, ahol a hegymászók elakadtak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.