Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Február 28. 12:09, csütörtök | Helyi

Hamarosan kezdődik a Győri Tavaszi Fesztivál

Hamarosan kezdődik a Győri Tavaszi Fesztivál

Március 15. annak a nagyszerű összművészeti fesztiválnak a kezdete, amit oly sokan várnak a város lakói közül. A Győri Tavaszi Fesztivál keretéven számos koncert, színházi előadás, gyermekprogram, kiállítás és tematikus városnéző

A fesztivál missziója, hogy olyan rendezvényeket kínáljon a látogatók számára, melyek a maguk nemében kulturális csemegék, Győrben ritkán látható előadások mind gyermekek, mind felnőttek számára.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatót a Zichy-palotában tartotta az ott székelő Győri Művészeti, Fesztivál és Művelődési Központ, ahol Koczor Ágnes igazgatóhelyettes köszöntötte a megjelenteket. A meghívottak között volt Dr. Fekete Dávid Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere; Sándorfi Róbert Győr Megyei Jogú Város Kulturális, Sport és Városmarketing Főosztályának Főosztályvezetője; Gesztrich Nikoletta Győr Megyei Jogú Város Kulturális Osztályának vezetője, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint előadóművészek, Simon Kornél színész, rendező, valamint Csobayné Pintér Éva, a TAPS Új Érték-díjas és a Győr-Moson- Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara Védjegyprogramjában, Kamara Által Ajánlott vállalkozás GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok vezető- idegenvezetője.

„Kezdődik a fesztiválszezon Győrben, a kulturális intézmények összefogásával idén is színes, minőségi programok várják a győrieket és a hozzánk érkező turistákat” – mondta dr. Fekete Dávid alpolgármester.

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én nyílik az a különleges kiállítás a Megyeház téren felállított faházakban, mely az 1848-49-es szabadságharcban hősiesen harcoló tudósaink életét követi végig a forradalom leverése után. Életük tanulságos és példaértékű lehet valamennyiünk számára. A műfaji sokszínűség jegyében a programok között megtalálhatjuk pl. Vámos Miklós új köteteinek bemutatóját, a Műhely Folyóirat első kötetes szerzőinek bemutatkozását, vagy épp a Győri Filharmonikus Zenekar kamara formációjának koncertjét.
Színházi élményekkel is gazdagodhatunk, hiszen a Rózsavölgyi Szalon Valami csaj(ok) című vígjátékát, Szabó Magda Az ajtó című művének monodráma változatát és egy igazi csemegét, Nyáry Krisztián Így szerettek ők című nagysikerű könyveinek irodalmi koncert-színház feldolgozását is láthatjuk városunkban.

A fesztivál vendégei lesznek nagyszerű olasz művészek, akik egy csipetnyi Olaszországot varázsolnak a színpadra, a gyermekeket pedig a tánc és a jazz varázslatos világába vezetik el a nekik kínált programok.

A 2019-es Győri Tavaszi Fesztivál vendégei, a Győri Művészeti, Fesztivál és Művelődési Központ együttműködő partnereinek jóvoltából, számos izgalmas győri eseményen is részt vehetnek: a Hímes tojás napján a Generációk Házában, Félhelyes Erzsébet kamarakiállításán, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Műteremben a város – a fényképezés kezdetei Győrben, a talbotípia feltalálásának 180. évfordulója alkalmából rendezett kiállításán, vagy a GyereGyőrbe Tematikus, városnéző sétáin, a fesztivál keretein belül két alkalommal: "Győri História" március 16-án délelőtt és „Nagy idők, nagy emberek Győrben” március 30-án délelőtt.

"Nagy öröm számunkra, hogy a Tavaszi Fesztivál színes összművészeti programjai között helyet évről évre helyet kapnak tematikus városnéző sétáink. Bízunk benne, hogy a tavaszi ébredés ismét kedvet ébreszt ahhoz, hogy Győr látnivalóinak, érdekes történeteinek megismerésével egy plusz élményhez jussanak mindazok, akik március 16-án vagy március 30-án csatlakoznak a sétáinkhoz. Március 16-tól kezdődően minden hétvégén kínálunk programokat a város felfedezésére a győrieknek és a hozzánk érkező látogatóknak egyaránt. A bejelentkezéséket már fogadjuk összes tavaszi programunkra itt bővebb információ: www.gyeregyorbe.hu, idegenvezetes.gyor@gmail.com" - mondta portálunknak Csobayné Pintér Éva idegenvezető.

Simon Kornél az Így szerettek ők című előadást ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, amelyet Nyári Krisztián azonos című könyve alapján Kőváry Katalin vitt színpadra, a Kaláka együttes és két színész házaspár (Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, Gryllus Dorka és Simon Kornél) közreműködésével. Kornél elárulta, a rendező az anyósa, az apósa pedig Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja, így szinte családi vállalkozásban készült az előadás. A zenés irodalmi időutazás április 1-jén lesz a Vaskakas Művészeti Központban.

Szőke Nikoletta és Gájer Bálint Bernstein 100 című estjükkel lépnek fel március 27-én a Vaskakas Művészeti Központban. Az énekesnő elmondta, ezúttal jazzes köntösben csendülnek fel Bernstein legismertebb dalai, egy hatfős zenei kísérettel. Gájer Bálint hozzáfűzte: duetteket és szólószámokat is hallhat a közönség, amelyeket ritkaságnak számító videóbejátszásokkal, látványvetítéssel egészítenek ki.

A délelőtti sajtótájékozatón közreműködött: Wendler Enikő (fuvola) és Lengyel Andrea (zongora)

A fesztivál további programjairól és a teljes programról információk: www.mufegyor.hu

Forrás: Győri Művészeti, Fesztivál és Művelődési Központ

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.