Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Augusztus 26. 17:28, péntek | Belföld

H&M: Nem lesznek párszázas ruhadarabok

H&M: Nem lesznek párszázas ruhadarabok

Hétvégén írta meg a 24.hu, hogy dühöngenek a magyar vásárlók a H&M Facebook-oldalán: egy állítólagos hiba miatt csütörtökön pár száz forintért lehetett hozzájutni egyébként több ezres ruhadarabokhoz és kiegészítőkhöz.

Ahogy arra többen számítottak is, a svéd cég a rendelések egy részét indoklás nélkül törölte, az érintetteknek pedig egy két napon belül felhasználható, 15 százalék kedvezményre jogosító kupont ajánlott fel. Korábban beszámoltunk arról, hogy a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint

"ezt nem lehet megtenni, és a vállalkozásnak teljesítenie kell azokat az ügyeleteket, amelyekben már ténylegesen visszaigazolta a termékeket az eredeti áron.
Múlt pénteki cikkünk után azonban megkerestük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot (NFH), adjanak nekünk egy hivatalos és jogszabályokon alapuló állásfoglalást, illetve magát a H&M-et is, hogy segítsen tisztázni a helyzetet."

NFH: Ennél kicsit összetettebb a helyzet

A hatóság arról tájékoztatott, hogy bár a kölcsönös és egy egybehangzó akaratnyilatkozatot a szerződéskötés során az ajánlat és az elfogadó nyilatkozata jelentik, a honlapon lévő katalógus nem ajánlattételnek, hanem ajánlatra történő felhívásnak minősül.

Internetes áruházakban történő vásárlás esetén a “klikkelő” fél, azaz a fogyasztó tesz a kereskedőnek ajánlatot, a szerződés pedig a kereskedő elfogadó nyilatkozatával jön létre.

Erre a szolgáltatónak szintén elektronikus úton, legkésőbb 48 órán belül visszaigazolást kell küldeni. Az automatikus visszaigazoló email viszont nem feltétlenül tekinthető annak: a megállapításra kizárólag bíróság vagy békéltető testület rendelkezik hatáskörrel – ők döntenek arról, hogy a felek között valóban érvényesen létrejött-e a szerződés, és ha igen, akkor milyen feltételekkel.


Most már reálisabbak az akciós árak

Fontos: az NFH szerint amennyiben ésszerűen tájékozottan, az adott helyzetben általában elvárható figyelmességgel és körültekintéssel járt el a fogyasztó, és számára nyilvánvaló volt, hogy a termék ára tévesen került feltüntetésre, úgy adott esetben az eladó nem köteles a termék tévesen feltüntetett áron való értékesítésére. Ennek megítélése azonban csakis egy eljárás lefolytatásával lehetséges. Röviden: ha valaki tudja, hogy irreális 90 forint egy bakancsért, akkor ne lepődjön meg, ha azt végül nem szállítják ki neki.

Akkor is akarom a csomagom, mit tegyek?!

Ha valaki a fentiek ellenére szeretné, hogy az ügyét vizsgálják ki (mert szerinte megtévesztő volt a tájékoztatás vagy nem volt megfelelő az árfeltüntetés), akkor a lakhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell fordulnia. Az NFH azt is elmondta: a hatályos jogszabályok értelmében nekik nincs hatáskörük kötelezni az eladót, arra, hogy az eredetileg meghirdetett áron adja el a fogyasztónak a terméket, és abban a kérdésben sem hozhatnak döntést, hogy a vállalkozás teljesítéstől való elzárkózása és a megrendelések lemondása jogszerű volt-e.

H&M:

A H&M már a Facebook-oldalukra érkezett panaszokra is válaszolgatott, hivatalos válaszukban pedig arról tájékoztattak minket, hogy a múlt heti gondot egy technikai hiba okozta, amit még aznap javítottak. A webshopért felelős kollégák egyébként most azon dolgoznak, hogy fejlesszék az online boltot, és ne fordulhasson többet ilyen elő. A cég egyébként így kívánja kompenzálni csalódott vásárlóit:

Nagyon sajnáljuk, hogy ilyen kellemetlenség érte vásárlóinkat, ezért szeretnénk minden érintett vásárlót kompenzálni egy 15%-os kedvezménnyel, melyet a következő vásárlásuk alkalmával tudnak felhasználni

forrás: 24.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.