Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Május 31. 11:10, csütörtök | PR

Hogyan kezdj egy beszédet?

Hogyan kezdj egy beszédet?

Egy beszéd kezdete mindig magában foglalja, hogy milyen előadásra számíthatunk.

Nagyon ritka az, hogy egy hatásos bevezető után egy unalmas történet következik, ahogy az is elenyésző, hogy egy egysíkú, unalmas bevezető után egy érdekfeszítő, tartalmas téma várható.

Milyen is egy jó bevezető?


Első sorban felkelti a hallgatóság figyelmét, érdekes, valahogy kipattan tőle a közönség szeme és érdeklődve várja a folytatást. Sajnos ez csak a beszédek igen kevés hányadára jellemző, mi kb. 5- 10 százalék közé mondanánk. Általában a suta, gyenge bevezetés a jellemző, amit majdnem mindig hasonlóan lejtő röppálya követ. Hogy tudunk ezen változtatni? Egy nagyon fontos és apró tipp. A bevezetőt mindig a legvégén kell megírni, mivel akkor már kész az egész, a tanulság, a mondanivaló, így egy ahhoz alkalmazkodó kezdet kell.

Mesélj történetet

Ez egy igazán ígéretes kezdési forma, hiszen egy spontán történet elmesélése nem memória kérdése, hanem lehet rögtönözni, bakizni, szépen kifejteni az egészet. Ezáltal nem mesterkélt, hanem őszinte és hihető. Szintén apróságnak tűnik, de lényeges dolog, hogy egy olyan történetet, ami velünk esett meg, igazán hiteles mimikával, gesztusokkal tudunk kísérni, ami ezáltal emberközeli és érzelmekkel teli lesz. Jobban hangzik, nem, mint száraz adatokat odalökni a publikumnak, hiszen azt ritkán jegyzik meg elsőre. A kezdés lehet egy saját történet, ugyanúgy, mint egy kitalált, ha azt magunkénak érezzük. Persze ha van kapacitásunk, a legtökéletesebb, ha alkalmazkodik a történet a beszédünk mondanivalójához, ahhoz, amit üzenni szeretnénk általa. Jellemző például, hogy ha az ember tud egy olyan viccet, ami illik a szituációhoz, akkor annak kicsit magunkévá tételével is érdekes bevezetőt kaphatunk.


Számok, adatok


Vannak emberek, többségében férfiak, akik szeretik az érdekes, izgalmas adatokat, amivel esetleg máskor villoghatnak, jólértesültnek tűnhetnek. Ragadjunk ki néhány ilyet és vonjuk be a közönséget. Eltalálják vajon?


Kérdezzünk


Dobjunk fel egy témába vágó kérdést, ami kiragadja a közönséget az esetleges fásultságból, éberré és érdeklődővé teszi őket. Gyakran használják arra, hogy információt gyűjtsenek, lázba hozzák a hallgatóságot.
Ha ezeket figyelembe vesszük a következő előadás tervezésekor, akkor tuti nem sülünk fel és senki nem mondhatja, hogy egy unalmas, mindennapos beszédet hallott. Ha pedig szeretnél profibb előadóvá válni, keresd fel bátran Dr. Prezit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt