Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Február 19. 15:30, kedd | Helyi

Húsvétra elkészül a belvárosi keresztút

Húsvétra elkészül a belvárosi keresztút

A Győr belvárosi szabadtéri keresztút a Győri Egyházmegye, az önkormányzat, valamint elkötelezett helyi vállalkozók összefogásából, kortárs alkotók közreműködésével készül.

A győri, belvárosi kálváriát egy kilométeres kerületű kör határvonalára tervezik, amely a Nagyboldogasszony-székesegyháztól indulva érinti a Dunakapu, a Széchenyi és a Bécsi kapu teret, majd visszaér a székesegyházhoz. A tizennégy stáció hét domborműből, két grafikából és öt festményből áll. Az alkotásokat üvegbeton borítású, kétszer egyméteres tartószerkezetben függesztik fel az épületeken, vagy lábakra állítva. A stációk éjszakai kivilágítást is kapnak.

„Egy éve dolgozunk a keresztút megvalósításán. Korábban a Káptalandombra álmodtam meg a stációkat, ám a körülöttem lévők azt mondták, ne legyek kishitű, így a város és a vállalkozók támogatásával elkészülhet a belvárosi kálvária. Ez az összefogás is azt jelzi, hogy a jövőben gondolkodunk, a jövőnek akarunk építeni, a jövőnek üzenünk” – mondta dr. Veres András győri megyéspüspök.

Dr. Fekete Dávid alpolgármester emlékeztetett, a nagy katolikus ünnepek számára a győri belváros adja a csodálatos hátteret, ilyen a Szent László-körmenet, vagy az utóbbi időben már az Úrmenet, és a nagypénteki körmenet is. Az új projekttel pedig növekedhet a belváros turisztikai vonzereje és a győri polgárok, közösségek lokálpatriotizmusát is erősítheti a keresztút felállítása.

Bogisich Ferenc üzletember felelevenítette: 2016-ban egy nagyszabású összefogás eredményeként megújultak a Széchenyi téri bencés templom harangjai, majd tavaly felállították a Mindenki Krisztusa elnevezésű köztéri alkotást a püspökvár előtt. A vállalkozó hangsúlyozta, országosan is példaértékű az összefogás a belvárosi keresztútért, amely révén művészi, szakrális alkotások valósulnak meg az utókor számára.

A keresztút 50 millió forintba kerül, melyet a három résztvevő egyenlő arányban biztosít. A kálvária megáldására nagyhétfőn 17 órakor kerül sor, a hívek pedig a nagypénteki keresztutat 18 órától már a felállított stációk előtt járhatják Veres András megyés püspök vezetésével.

Gutenberg tér 2.:Triangulum galéria

Dr. Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont igazgatója arról számolt be, hogy a Gutenberg tér 2. szám alatti épületben található kiállítóteret március elsejétől Triangulum galériának hívják, ahol elsőként március 6-án a keresztút alkotásait mutatják be egy tárlat keretében. A tárlat április 14-ig mindennap 10 és 18 óra között lesz látogatható.

Dr. Veres András megyés püspök bejelentette: március 21-től megnyitják a püspöki palota egy részét a látogatók előtt. Csoportos vezetéssel látogatható lesz a püspöki kápolna, a könyvtár, az ebédlő, valamint a várkert. A látogatáshoz előzetes regisztráció szükséges a Szent László Látogatóközpont kaptalandomb.hu címen található honlapján.

Az alkotók nevei a stációk sorrendjében, a technika és a helyszín megjelölésével:

Az ítélet : Alkotó: Lipcsey György, technika: kisplasztika, helyszín: Káptalandomb 9. Jézus elindul a kereszttel: Alkotó: Kurcsis László, technika: grafika, helyszín: Káptalandomb 15. Jézust a kereszt földre sújtja: Alkotó: Babos Éva, technika: festmény, helyszín: Jedlik Ányos utca 3. Anyám, eljött az én órám: Alkotó: Csizmadia István, technika: festmény, helyszín: Dunakapu tér 6. Te is Simon lehetsz: Alkotó: Kurcsis László, technika: grafika, helyszín: Apáca utca 12. Veronika kendőt nyújt Jézusnak Alkotó: Lebó Ferenc, technika: kisplasztika, helyszín: Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum , Apátúr-ház. Jézus másodszor esik el Alkotó: Csurák Erzsébet, technika: festmény, helyszín: Liszt Ferenc utca 1. Magatokat és gyermekeiteket sirassátok: Alkotó: Kis Péter, technika: kisplasztika, helyszín: Bencés Rendház. Jézus harmadszor is elesik: Alkotó: Kis Péter, technika: kisplasztika, helyszín: Baross Gábor út 4. Jézust megfosztják ruháitól: Alkotó: Horváth Ákos, technika: kisplasztika, helyszín: Kármelhegyi Boldogasszony-templom. Nem a szegek, a szeretet tartotta a kereszten: Alkotó: Szabó Márton, technika: kisplasztika, helyszín: Bécsi kapu tér 11. Jézus meghal a kereszten: Alkotó: Borbély Károly, technika: festmény, helyszín: Káptalandomb 2. Jézus holttestét anyja ölébe teszik: Alkotó: Lipovics János, technika: kisplasztika, helyszín: Káptalandomb 3. Jézus holttestét sírba helyezik: Alkotó: Babos Ágnes, technika: festmény, helyszín: Nagyboldogasszony-székesegyház.

Földvári Gabriella

Forrás: gyorplusz.hu

Képek: MekliZ Fotóstúdió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.