Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Május 25. 07:35, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Huszonéveseket támad az alattomos kór

Huszonéveseket támad az alattomos kór

Több mint huszonötféle nemi úton terjedő betegséget ismerünk, amelyek közül az egyik legelterjedtebb a Chlamydia trachomatis. A fertőzés a nők 70, a férfiak 50 százalékánál rejtőzködik, és sok esetben semmiféle tünetet nem okoz. Azon

A Chlamydia trachomatis egy vírusszerűen viselkedő parazita. Az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő betegség, amely azonban idejében felfedezve gyógyítható. Legnagyobb veszélye azonban - a terjedésén túl - abban áll, hogy sokszor már csak valamilyen szövődmény kapcsán terelődik rá a gyanú.


A 25 évnél fiatalabb, szexuálisan aktív nők közül tízből egy személy chlamydiával fertőzött. 20 éves kor alatt a védekezés nélküli nemi élet miatt meglehetősen nagy a kockázat, később pedig a gyakori partnerváltások teszik indokolttá a rendszeres ellenőrzéseket. De a fertőzés nem csak a nőket érinti, a 20 és 30 közti férfiak is a kiemelten veszélyeztetett csoportba tartoznak.

Tünetek férfiaknál, nőknél


Az esetek döntő többségében a chlamydiafertőzés nem okoz semmiféle panaszt, így a legtöbben észrevétlenül esnek át rajta. Azonban a nőknek mindenképpen fel kell figyelniük, ha esetleg gyakori vizelési ingert, fájdalmas vizeletürítést tapasztalnak. A férfiak esetében is létezik néhány gyanakvásra okot adó jel, például a vizelés közbeni égő, fájó érzés.

Diagnózis és kezelés


A betegség antibiotikummal jól kezelhető, azonban visszafertőződés megelőzése érdekében a partnert is minden esetben kezelni kell. Ha egyszer a chlamydiát sikeresen kiirtottuk, nem tér vissza többet, hacsak újabb fertőzést nem szedünk össze.


Ha nem sikerül kikúrálni a chlamydiafertőzést, komolyabb és jóval nehezebben kezelhető problémákkal nézhetünk szembe. Nőknél igen gyakori szövődmény a medencegyulladás, de előfordulhat petevezeték-elzáródás miatti meddőség, méhen kívüli terhesség, vetélés és koraszülés is. A férfiaknál a legtipikusabb szövődmény a heregyulladás, amely nemcsak fájdalmas, de a nemzőképesség csökkenéséhez is vezethet. Ritkábban merül fel a Reiter-szindróma is lehetősége, amely ízületi-, húgyúti- és szemgyulladás formájában jelentkezik.


www.oxygenmedical.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.