Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Január 23. 14:08, szerda | Helyi

HYGGE-t mindenhová, a munkahelyünkre is!

HYGGE-t mindenhová, a munkahelyünkre is!

A dán boldogságkutató intézet vezetője, Meik Wiking vetette papírra a Hygge című könyvet.

A dán életérzésen alapuló leírás világszerte hatalmas népszerűségre tett szert. Rendszeres látogatója lett különböző országoknak, ahol a dán módszer alkalmazásával szeretnék a jólétet növelni.

A módszer alapjai:

A boldog társadalmak felsorolásában a skandináv országok az éllovasok. A folyamatos hűvös időjárás, és a téli kevés nagyfény ellenére is ezek azok a társadalmi közösségek, melynek lakói a legboldogabbak. Érdekes módon ez a boldogság nem elsősorban jólétből fakad, hanem a társadalomban megjelenő eszenciának köszönhető. Ez a finneknél a sisu, a svédeknél a lagom és a dánoknál a hygge.

A hygge egy összetett fogalom, nehezen megfogható, egy különleges hangulatot, életérzést szimbolizál. A szó hallatán ne egy helyre gondoljunk. Ez nem otthonunk egyik sarka, hanem ez a teljes kultúrájukat lefedő életérzés. Dánok elmondása alapján ez az érzés még a munkába is tovább vihető.

Harmónia, jelenlét, hála, kényelem, egyenlőség, élvezet, béke, együttlét és biztonság, ezek a hygge alappillérei. Ezek lehetővé teszik, hogy a dánok példamutatóak legyenek a munka-magánélet egyensúly megteremtésében.

Megteremtésük munkahelyen:

Nézzünk pár olyan trükköt,mellyel becsempészhető a hygge a munka világába is. A legegyszerűbb, hogy otthonról hozott személyes tárgyakat is vigyünk a környezetünkbe. Kedvenc bögre, egy fénykép, és akár az asztalon elhelyezett virág is növelni fogja a munkahelyi komfortérzetünket. Fokozhatjuk az érzést, egy váltócipő rendszeres használatával, vagy bevihetünk magunknak egy takarót. Ezek mind tovább erősítik az otthoni feelinget.

Tárgyakon kívül mással is tudjuk biztosítani a kellemes, pozitív légkört. Sok munkahelyre nem vihetünk be bármit, így legjobb, ha nem kézzel fogható dolgokra helyezzük a hangsúlyt. Teremtsünk minőségi időt! Próbáljuk a munkahelyi szabadidőnket csapat, család szinten eltölteni. Egy közös ebéd, egy kávészünet vagy egy szülinapi koccintás kölyök pezsgővel, és a napi beszélgetések. A közös emlékek fogják építeni az összetartozásunkat, és ezzel teremtődik a hygge.

A legapróbb hétköznapi kedvességek is hygge teremtők. Az érdeklődés alapja az emberi kapcsolatoknak. Kérdezzünk meg bátran, olyan embereket, akikkel még nem vagy csak nagyon régen kommunikáltunk. A rossz szokások a munkahelyen is kerülendők!

A hosszú téli időszak átvészelésére is a legjobb megoldás a munkahelyi hygge. Azokban az átkozott hónapokban, mikor sokat van sötét és az időjárás viszontagságai miatt kimozdulni se tudunk, vagy épp kedvünk sincs, legjobb olyan környezetben lenni, ami épít, és nem lehúz.

Januárban sokan váltanak munkahelyet. Egyrészt lehet ez egy szilveszteri fogadalom, vagy csak egy új élet, célok elérése. Teremts te is hygge-t az életedben. Iratkozz fel a DreamJobs adatbázisába, és találd meg a tökéletes állást, ahol jól érzed magad!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.