Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Április 28. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Ígérete ellenére tovább pusztít a cégóriás

Ígérete ellenére tovább pusztít a cégóriás

A Greenpeace olyan információkat tett közzé kedden, amelyek a nemzetközi környezetvédő szervezet szerint azt bizonyítják, hogy ígéreteit megszegve Indonézia legnagyobb pálmaolaj-termelője továbbra is pusztítja az esőerdőt az országban.

 

Két héttel ezelőtt a Greenpeace a Sinar Mas egy másik leányvállalatával kapcsolatban állította azt, hogy Kalimantan nyugati részén pusztít természetvédelmi területeket Indonéziában. „Ezek az esetek azt bizonyítják, hogy ennek az óriásvállalatnak ígéretei és elkötelezettsége semmit sem érnek, csupán félrevezetések" - mondta a Greenpeace délkelet-ázsiai kampányfőnöke.


A Sinar Mas februárban megerősítette azt, amit tavalyi jelentésében is ígért: támogatja a fenntartható fejlődés elveit, amelyeket a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal nevű nemzetközi kezdeményezés is elfogadott. A 2005-ben létrehozott etikai és környezetvédelmi szabályrendszerhez összesen 39 alapelv tartozik. Például az átláthatóság melletti elkötelezettség környezetvédelmi, társadalmi és jogi kérdésekben, felelősségvállalás a hulladékfelhasználás területén valamint a pálmaolaj-termelés által érintett helyi közösségek és dolgozók védelme.


A szabályrendszer - bár elsősorban az erdők védelmét célozza - csak akkor tiltja az ültetvényesítést, ha az adott terület „különösen értékes védett erdőnek" számít. A kerekasztal tagszervezetei között vannak észak- és dél-amerikai, afrikai, ázsiai cégek is. A testület megengedi, hogy az egyes országok saját helyzetükhöz mérten maguk állapítsák meg, mely területek számítanak nekik „különösen értékesnek".

 

Hatalmas területek tűnnek el

A környezetvédők szerint a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal etikai és környezetvédelmi szabályrendszerében könnyen találnak joghézagokat azok, akik akarnak. Ezért történhet meg, hogy hatalmas erdős területek és tőzegvidékek tűnnek el Délkelet-Ázsiában, hogy helyükbe olajpálma-ültetvényeket telepítsenek. A pusztításért azon cégek is felelősek, melyek már csatlakoztak a pálmaolaj környezetkímélő előállítását sürgető kerekasztalhoz. Pálmaolajat rengeteg élelmiszer és kozmetikai termék, sőt bioüzemanyag előállításához is használnak, ez a környezetvédők szerint többet árt a környezetnek, mint amennyit használ.

A Sinar Mas ellen egyébként multinacionális vállalatok is felléptek már, legalábbis ezt állítják. Az Unilever és a Nestlé azt közölték, hogy a Greenpeace követelésére nem rendelnek pálmaolajat az indonéz cégtől. A Sinar Mas kedden azt válaszolta a Greenpeace állításaira, hogy nem a cég, hanem az ültetvény-telepítésért felelős igazgatójuk sértette meg a Fenntartható Pálmaolaj Kerekasztal szabályrendszerét, ezért felfüggesztették beosztásából.

(FH)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.