Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Október 24. 14:00, hétfő | Életmód
Forrás: esotanc.hu

Ilyen telünk lesz az idén

Ilyen telünk lesz az idén

Hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint átlagos, vagy annál kissé enyhébb télre van kilátás, és a csapadék tekintetében sem várható extrém helyzet.

Az esotanc.hu meteorológiai portál már tizedik alkalommal készítette el hosszútávú időjárás előrejelzését, ezúttal a 2016/2017-es téli időszakra vonatkozóan. Az előrejelzés a nagy nemzetközi meteorológiai intézetek és kutatóintézetek szezonális előrejelzésén alapul.

Átlagos hőmérséklet, de sok a bizonytalanság

A korábbi előrejelzésekhez képest igen sok a bizonytalanság a várható hőmérséklet tekintetében. A legtöbb intézet átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé enyhébb téli időszakot jelez előre a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyvét vázolja fel, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben egy csökkenő hőmérsékletű tendenciát vár a tél végére.

A korábbiakhoz képest tehát jelentős a bizonytalanság, az együttes kép mégis egy átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé enyhébb telet valószínűsít. Ez természetesen csak az évszak átlaga, ezen belül lehetnek kifejezetten hideg, havas és meleg periódusok is.

idojaras_elorejelzes_tel

Csapadékban sem várható rekorddöntés

A hőmérséklettel szemben csapadék terén valamivel egyértelműbb a helyzet. A legtöbb intézet és modell egy átlagos csapadékú telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel egy az átlagosnál kissé szárazabb tél lehetőségét.

Ahogy a hőmérséklet esetén, úgy itt is fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos csapadék hosszú időtávra vonatkozik, ezen belül lehetnek akár kiemelkedően csapadékos, akár havas időszakok is, egy-egy konkrét időjárási helyzet miatt.

Hogyan készült az előrejelzés?

A fenti hosszútávú előrejelzés hét nemzetközi intézet un. szezonális előrejelzési adatainak összevetéséből készült a Kárpát-medencére vonatkozóan.

A hosszútávú modellek megbízhatósága igen alacsony összevetve a napi-hetes időjárás előrejelzésekkel, így egyelőre csak a tendenciák felvázolására alkalmasak.

A hosszútávú modellek olyan nagy léptékű jelenségeket vizsgálnak, mint a hótakaró kiterjedése, az óceánok hőmérséklete, az El Nino erőssége, és más olyan folyamatok, amelyek lassan változnak, de jelentősen befolyásolják az időjárás alakulását hosszabb távon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.