Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2017. December 14. 09:56, csütörtök | Életmód
Forrás: mti

Ízületi betegségeket, koraszülést is okozhat a fogínysorvadás

Ízületi betegségeket, koraszülést is okozhat a fogínysorvadás

Ízületi betegségeket, hajhullást, várandósoknál pedig akár koraszülést is okozhat a fogínysorvadás, amelyet alapos fogmosással meg lehet előzni

- mondta Molnár Bálint, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának adjunktusa az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Kifejtette, hogy a fogínysorvadás, vagy más néven fogágybetegség egy bakteriális eredetű megbetegedés, amely a szájban lévő baktériumok egyensúlyának felbomlása miatt alakul ki, amikor többségbe kerülnek azok a kórokozók, amelyek a szöveteket támadják meg.

Az orvos szerint alattomos betegségről van szó; általában középkorban súlyosbodnak annyira a tünetek, hogy azzal már orvoshoz fordulnak a betegek. A betegség aktív gócot hoz létre, mivel a gyulladás lágy részeket is érint, amelyen keresztül több milliárd baktérium kerülhet a véráramba, így más szervekhez is, betegségeket válthatva ki. Ilyenek az ízületi betegségek, a hajhullás, de többen már a koraszüléssel is összefüggésbe hozták a betegséget.

A megelőzés Molnár Bálint szerint mindenkinek a saját kezében van, hiszen napi kétszeri alapos fogmosással a betegség megelőzhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.