Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Október 16. 10:00, hétfő | Helyi

Jó volt a Design

Jó volt a Design

Modern alkotások modern környezetben, tartalmas szakmai programok, szórakoztatás, közízlésformálás. 10 napig élvezhették a győriek, mégis szerették volna még a zárás után is látogatni az első Design Hét Győr kiállítását.

Az első Design Hét Győr 10 napos eseménysorozata Design túrával zárult vasárnap délután csodás őszi napsütésben. A győriek nagy érdeklődéssel kísérték figyelemmel a programokat és ez az érdeklődés nem hagyott alább az utolsó programot megelőzően sem. Az eredetileg 50 résztvevőre tervezett ingyenes Design túrán sokkal többen vettek részt.

Vonzó volt a téma még a győrieknek is. Az érdeklődőket Nagy Zsuzsa építész, a Design Hét Győr megálmodója és főszervezője fogadta a Dunakapu téren a Delikát Házban lévő kiállítás bemutatásával. A „láthatatlan belvárosban” Csobayné Pintér Éva idegenvezetővel, a GyereGyőrbe Tematikus városnézések idegenvezetői csapatának vezetőjével indultak sétára az érdeklődők, hogy megkeressék azokat az apró részleteket, amelyek történetüket, alkotójukat tekintve figyelemre méltóak és városunk történeteiről, különböző korszakairól mesélnek. Azt keresték, hol ér össze a képzőművészet, urbanisztika, formatervezés és a helytörténet.


Kiderült, hogy a már négy éve vezetett tematikus séták tárháza kimeríthetetlen, a közel 40 téma mellett mindig kerülhetnek a fókuszba újabbak, amelyek az idegenvezetőt újabb kihívás elé állítják. Látható, hogy sokan, sok ismerettel rendelkeznek lakóhelyükről, mégis új információkra, új utakra, új élményekre vágynak egy-egy ilyen sétán, korosztálytól függetlenül.
Nagy élményt jelentett a résztvevőknek felfedezni rejtett kincseket, művészekről megemlékezni alkotásaik kapcsán, amelyek környezetünket még szebbé, otthonosabbá, hangulatosabbá varázsolják és bekukkantani rejtett udvarokba.
Egy kisebb csoport, külföldi egyetemisták, akik az Erasmus program keretében tartózkodnak városunkban, angol nyelven ismerkedhetett Győrrel a Design Hét alkalmából, Faragó Szilvia idegenvezető vezetésével. A jó hangulatú programon több nemzetiség találkozott egymással, ismerkedett történelmünkkel és szerzett benyomásokat városunkról.
Fel a fejjel, ahogy hallhattuk a túravezetőtől, járjunk nyitott szemmel városunkban! Igaz a programok 2017-re befejeződtek, de a nagy érdeklődés igazolja létjogosultságát városunkban.
Fel a fejjel, most lezárult ugyan a Design Hét, de már készülhetünk a jövő évire!
Elismerés a szervezőknek, támogatóknak és a résztvevőknek!

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.