Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. Április 10. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Kampányt indul az erőszakos utasok megfékezésére

Kampányt indul az erőszakos utasok megfékezésére

Kampányt indít az ittas, erőszakos utasok megfékezése érdekében az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA).

Az európai szervezet honlapján publikált közlemény szerint évente ezer járaton okoznak problémát a rendetlen utasok, viselkedésükkel nemcsak az utastársaik, de a személyzet, így a járat biztonságát is veszélyeztetik.

Az esetek legalább 70 százalékában agresszióig fajul a konfliktus, ezen belül 72 százalékban már fizikai erőszakot is alkalmaznak az utasok. Ekkor a járat kapitánya az út megszakítása mellett is dönthet, ez havonta átlagosan egyszer fordul elő, de a viselkedni nem tudó utasok miatti incidensek száma az elmúlt évben harmadával nőtt az unión belül az előző évihez képest.

Az EASA felhívja a figyelmet arra, hogy a járat és minden utas biztonságát veszélyeztetik az agresszív utasok, amely így plusz rizikófaktor a légiközlekedésben. További probléma az EASA szerint, hogy egy részeg utas a kimenekítéskor nem tudja követni az instrukciókat.

Az EASA közölte: bár a rendetlen utasok száma a teljes utasforgalomhoz viszonyítva alacsony, de növekvő számuk miatt cselekvésre van szükség. Az ügynökség #notonmyflight című kampányához már csatlakoztak a nagyobb európai repülőterek, illetve légitársaságok, köztük a Ryanair, illetve a Wizz Air is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.