Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 19. 07:00, hétfő | Helyi

Kedden lesz a Szociális Munka Világnapja - Programokkal készülnek Győrben

Kedden lesz a Szociális Munka Világnapja - Programokkal készülnek Győrben

Ezen világnap alkalmából Pécsi Gertrúd szociális munkás és közösségi és civil fejlesztő szakembert, a győri Széchenyi István Egyetem Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék munkatársát kérdeztem.

Mi a program célja?

A program célja, hogy az égető és aktuális problémákra reflektáljon a megszokottnál kötetlenebb formában, a szakmaiság megtartásával, illetve, hogy megmutassa: a szociális munkás szakmának helye van a mai társadalomban. A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetségének javaslatára minden évben egy adott témára épül. Az elmúlt években olyan ügyek álltak a középpontban, mint az emberi méltóság és értékek védelme vagy a szociális munka szerepe a társadalmi és gazdasági válság idején. Az idei esemény mottója: Segítsük a közösségeket és a fenntartható fejlődést!

Miként tartod szívügyednek ezt a rendezvényt?

Véleményem szerint nagyon fontos, hogy legyen az évnekolyan napja is, amikor a szociális szakemberek megünneplik magukat. Március 20-án felhívjuk a társadalom figyelmét mindazokra, akiket képviselünk, és egy kicsit önmagukra is. Magyarországon ötödik éve rendezik meg a Szociális Munka Világnapját, máshol már nagyobb hagyománya van ennek. Az országban Győr mellett a budapesti és a nyíregyházi egyetem szociális szakos hallgatói és oktatói is megemlékeznek a világnapról. A győri programot a Széchenyi István Egyetem Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszékének szociális munkás és szociálpedagógus, valamint szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzésben részvevő hallgatóival és kollégáimmal szervezzük.


Milyen programokkal készültök?

Idén, rendhagyó módon a világnap eseményeit kivisszük az intézményekbe, egyesületekbe, civil szervezetekbe, hogy a szociális szakemberek és az érdeklődők együtt ünnepeljenek saját, helyi közösségeikkel.

Milyen szerepe van a mai világban a szociális munkának?

Úgy tapasztalom, hogy egyre nagyobb a szerepe, hiszen napjainkban is sokan kerülnek nehéz helyzetbe ország, de világszerte is; sok a szegény, a hátrányos helyzetű ember, ilyenkor kerülhetnek képbe a szociális szakemberek; szociális munkások, szociálpedagógusok. Óriási a felelősségük, hiszen emberi sorsok múlhatnak rajtuk. Ezzel sajnos még mindig nincs kellően tisztában a társadalom, a szociális munka presztízse, megbecsülése nagyon alacsony.

Mit foglal magába pontosan a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék szociális munka szaka?

Tanszékünkön folyik a szociális munkás és szociálpedagógus szakemberek gyakorlat orientált képzése, akik kellő társadalomismereti, szociálpolitikai, pszichológiai, jogi, pedagógiai tudással, együttműködő, jó kapcsolatteremtő, kommunikációs, alkalmazkodó, probléma-felismerő és -megoldó képességgel, személyes felelősséggel és szakmai identitással rendelkeznek.

Köszönöm szépen!

Én is köszönöm!


A program:
10 órakor megnyitó és flashmob az Apáczai Csere János kar udvarán, (Győr, Liszt Ferenc u. 42.), összegyűlünk, és szíveket formáló élőképpel hívjuk fel a figyelmet a szociális szakemberek odaadására és a szociális szférára.
utána:
- Győri Egyházmegyei Karitász- Apor Vilmos Ház: Kandó Kálmán u. 10.:
Érzékenyítés és Nyílt nap 9-12 óra között
- Győr-Moson-Sopron Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház:
Győr, Szigethy A. u. 109.: Szociopoly társasjáték, érzékenyítő játékok, 10-13 óra között
- SZABADULÓS PINCE: Győr, Szabadsajtó utca 24.: érzékenyítő program és részvételi lehetőség a délelőtt folyamán a Vak szemtanú programon 6 fős csoportokkal
- MMSZ Családi Kör: Győr, Szigethy A. u. 109.: kézműves foglalkozás 10-13 óra között
- Győri Kossuth Lajos Általános Iskola: Győr, Kossuth Lajos u. 13.:
Szociopoly társasjáték és érzékenyítő tréning 13-16 óra között
- Új Nemzedék Győri Közösségi Tér: Győr, Teleki László utca 21. (Rómer Ház):
SZE Mentorprogram 16-18 óra között,

valamint vidéki helyszínek is bekapcsolódnak programunkba. Ők is, mint a legtöbb más helyszín, a szociális képzésben résztvevő hallgatóink gyakorlati terephelyei. Lentiben a "Napsugár" Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat szakmaközi megbeszélést szervez a jelzőrendszeri tagoknak "Ellátottjogi képviselő munkája" címmel, ezen kívül szentmisét szolgáltat a segítő szakmában dolgozókért, a Nagykanizsai Család-és Gyermekjóléti Központ kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket, illetve a kapuvári Nyitott Kapu- Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ tavaszköszöntő szakmai napokat tart.


A program kínálatról a Facebook oldalunkról: https://www.facebook.com/szmvilagnapgyor/ és a tanszék honlapjáról http://szoc.sze.hu/hirek
informálódhatnak az érdeklődők, akiket szeretettel várnak a szervezők minden helyszínen! Minden program ingyenes.
A program Facebook oldalán a szakmában és a közéletben ismert emberek videó üzenetei láthatóak, reményeink szerint így sikerül ismertebbé tenni a szociális szférát.

Írta: Csobay Dániel

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.