Városlista
2019. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2019. Február 05. 12:55, kedd | Belföld

Keresik Budapest dalát

Keresik Budapest dalát

Ismét keresi Budapest dalát a Fővárosi Önkormányzat. A másodszor induló projektre hat ismert előadót hívtak meg öt dal elkészítésére, további öt helyet még felfedezésre váró, tehetséges zenész és énekes számára tartanak fenn a

6 ismert előadót kért fel 5 dal elkészítésére a Fővárosi Önkormányzat, ugyanis újra keresik Budapest dalát. Az ismert előadókon kívül további 5 helyet fenntartanak a felfedezésre váró, tehetséges zenészek és énekesek számára a pályázaton. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, „az idei kiírás szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy 2019-ben Budapest Európa sportfővárosa. Zene és sport szorosan kapcsolódik egymáshoz, mindkettőnek erős közösségteremtő ereje van. Idén arra vagyunk elsősorban kíváncsiak, milyen a városi sport zenéje.”

A szervezők felkérését Janicsák Veca, Tóth Gabi és Majka, Vastag Csaba, Szikora Róbert és a New Level Empire fogadták el, ők valamennyien részt vettek a hétfői bejelentésen, a dalokat pedig tavasszal koncerten mutatják be, de készül CD is. A tavalyi első kiírásra egyébként több mint 100 pályamű érkezett Budapest dalára, a közönségszavazáson pedig több százezren vettek részt. Joós István, a CD-t megjelentető Magneoton kiadó vezérigazgatója, a zsűri elnöke hétfőn azt mondta, hogy a tavalyi számok letöltési/lejátszási száma 145 ezer volt, és a Budapest tematikájú dalok a rádiókban 7265 alkalommal hangzottak el, az elkészült klipek mintegy 1,7 milliós nézettséget hoztak. 2018-ban Radics Gigi Budapest Szerelem című szerzeményét választották Budapest dalának, a közönségdíjat pedig Benji Bárhol járok című száma kapta.

Szikora Róbert a sajtótájékoztatón azt mondta, „miután felkértek a részvételre, szinte rögtön leültem és megcsináltam a dalt, amelynek munkacíme Budapest fölött a Nap újra kisütött. Valamit szeretnék visszaadni a városnak abból a sok minden jóból, amit az elmúlt évtizedekben kaptam tőle. A zene nyilván olyasmi, ami tőlem várható, modern hangzással és hangszereléssel egy dinamikus szám.”

Az is kiderült, hogy Szikora Róbert dalában szerepet kap az általa korábban mentorált énekesnő, Tóth Andi.

Érdekesség, hogy a projektben együtt indul Tóth Gabi és Majka, ők Szabó Zé és Molnár Tamás szerzeményét fogják előadni. Állítólag régóta szerettek volna valamit közösen előadni, és ez most meg is valósul. A New Level Empire énekese, Ujvári Zoltán Szilveszter pedig arról beszélt, hogy a mai fiatalok számára Budapestben elsősorban a buli, a bizsergés, az éjszakai élet, a dinamizmus a fő vonzerő. A zsűriben Joós István mellett Rakonczai Viktor zeneszerző, Rózsa István (Rózsa Records), Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat kulturális főosztályvezetője és Szűts László, a Mahasz elnöke kaptak helyet.

A március 22-i határidőig beérkezett dalokra az előválogatás után április 8. és 25. között lehet szavazni a Budapest dala projekt hivatalos oldalán. A kész produkciókat április 26-án gálakoncerten mutatják be a Thália Színházban, és az is ott dől el, hogy ki nyert.

A győztes egy éven keresztül viselheti a Budapest Dal 2019 címet, megkapja a Budapest Dal díjat, oklevelet, emellett pedig egymillió forint pénzjutalmat is kap.

Forrás: origo.hu

Képek: Budapest dal 2019 / Budapestdal.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 26. 18:08, vasárnap | Belföld

Halállal végződött a temetői gázolás

Temetőben gázolt el egy idős asszonyt egy férfi, a rendőrség vádemelést javasol ellene, miután az asszony belehalt sérüléseibe - közölte a rendőrség honlapján vasárnap a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

2019. Május 26. 17:00, vasárnap | Belföld

A nagyszülői gyedről kezdenek tárgyalni a képviselők

Az Országgyűlés hétfőtől kéthetes üléssel folytatja munkáját. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálják, majd kedden a nagyszülői gyed bevezetéséről kezdenek tárgyalni.

2019. Május 26. 17:00, vasárnap | Belföld

Szivárgott a szén-monoxid Budapesten két házban is

Zuglóba és Ferencvárosba is riasztották a tűzoltókat – írja a katasztrófavédelem.

2019. Május 26. 16:44, vasárnap | Belföld

Haláltánc, Péterfy Bori & Love Band, Lampionos felvonulás a Pestisűző Fesztiválon

Péterfy Bori & Love Band, PASO- és ColorStar-koncert, lampionos felvonulás, hajóverseny, de számos hátborzongató program is várja a közönséget a Szentendrei Pestisűző Fesztiválon június 15-én és 16-án.