Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Május 20. 08:18, vasárnap | Helyi

Klímavédelem: Győr is csatlakozik

Klímavédelem: Győr is csatlakozik

Áder János köztársasági elnök a Megyei Jogú Városok polgármestereivel tárgyalt a klímavédelemben a városokra háruló feladatokról. A megbeszélésen Győrt Borkai Zsolt polgármester képviselte.

A köztársasági elnök az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében a nagyvárosok szerepét hangsúlyozta, mert – mint mondta – a kibocsátás 70 százalékáért ezek felelnek. Áder János hétfőn fogadta hivatalában Tarlós István főpolgármestert és a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjait, ahol az Under2 nemzetközi klímavédelmi együttműködésről tárgyaltak. Budapest már 2015-ben csatlakozott, ezúttal pedig az MJVSZ tagjai döntöttek egyhangúlag a mozgalomban történő részvételről.

A Hirado.hu a megbeszéléssel kapcsolatban beszámolt arról, hogy az államfő a 2015-ös párizsi klímaegyezményt „lélektani áttörésnek nevezte”, de még mindig rengeteg a tennivaló, a kitűzött cél eléréséhez a nemzeti vállalások nem elegendőek. Az Under2 kezdeményezés legfontosabb célja, hogy a csatlakozók vállalják: 2050-ig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Áder János hangsúlyozta: a közös cél, hogy élhető környezetet, fenntartható gazdaságot, urbanizált térséget hagyjunk a következő generációkra.

A 2015-ben csatlakozott főváros főpolgármestere, Tarlós István közölte, Budapest azóta kidolgozta klímastratégiáját, és azt rendelkezésre bocsátja a 23 megyei jogú város polgármesterének. Az államfő felkérésére válaszul Szita Károly, az MVJSZ elnöke elmondta, a megyei jogú városok egyhangúlag döntöttek arról, hogy “a klímavédelem nemzetközi éllovasai lesznek”. Ezek a városok 2022-ig több mint százmilliárd forintot költenek majd klímavédelemre, energiahatékonyságra és fenntarthatóságra – közölte, és példaként említette, hogy a közintézmények jelentős részét energiahatékonnyá teszik, megújuló energiaforrásokat kötnek a közösségi rendszerekre. Az említett összeg egy része európai uniós forrásból, másik része a Modern Városok Programból származik.

Kérdésünkre Borkai Zsolt polgármester megerősítette, Győr is elkötelezett a klímavédelmi mozgalom céljai iránt. A város a beruházásai során szem előtt tartja a fenntartható fejlődést, és folyamatosan végzi intézményei energiahatékony felújítását, számos esetben alkalmaz megújuló energiaforrást, napenergia alapú villamosenergia-termelést, s a környezetbarát fejlesztéseket a jövőben is folytatni kívánja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.