Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Február 27. 13:38, szerda | Helyi

Kora reggeli ébresztő segítségek: a kávék és az energiaitalok

Kora reggeli ébresztő segítségek: a kávék és az energiaitalok

Egy finom reggeli kávét napindítónak sokan preferálunk. Világunk folyamatos változása miatt van, aki az energiaitalt részesíti előnyben.

Nézzünk kicsit utána ezeknek a kávék és energiaitalok típusainak, hatásának, hogy jól válasszunk közülük.

A kávé

A kávé azon termékek megnevezése, melyeket a kávéfajok magjainak feldolgozásával állít elő a mezőgazdaság és az ipar. A kávéból az ipari eljárás során babkávé, szemes kávé, őrült kávé vagy kapszula készül. Továbbá, a kávé alapanyag bizonyos desszertekhez, kávé alapanyagú italokhoz is. Világszerte közkedvelt élvezeti cikk. A kávé fő hatóanyaga a koffein, de napjainkban már elérhető a koffeinmentes kávé is. A kávéíz kedvelők fogyaszthatják bátran a nap bármely szakaszában.

Őrölt kávé vásárlásakor is vegyük a lehetőségeket fontolóra. A kávék sosem azonos ízvilágúak. A kávék esetében is a név a minőség garanciája. A Segafredo Zanetti Intermezzo őrölt kávéja közepes erősségével és tartalmas, igazi kávé ízével sokak kedvence lesz.

Az energiaital

Az energiaital olyan üdítőital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet. Az energiaitalok forgalmazásához szinte minden országban az élelmiszeripari hatóság engedélye szükséges. Tipikus összetevői a kávéból már jól ismert koffein és a taurin, B2 vitamin, B5 vitamin, Guarana, Inizitol, Ginzeng, B6 vitamin, illetve a B12 vitamin.

Energiaitalok esetén az összetevőket és azok mennyiségét a gyártó állítja össze. Éppen ezért van az, hogy nincs két egyforma ízű és hatású energiaital. Nézzük azért át a lehetséges összetevők listáját.

Az energiaital egyéb összetevői

A taurin egy aminosav. Legfőbb forrásai a tenger gyümölcsei. Sokrétű szerepe van az emberi testben. A B2 vitamin egy vízben oldódó vitamin, melyből a napi szükségletünk nagyjából 1,2 mg. A B5 vitamin az úgynevezett stressz ellenes vitamin. Napi ajánlott mennyisége kb. 100 mg. A Guarana esetében egy örökzöld kúszónövényről van szó, mely fokozza az energiaszintet. Az Inizitol a glükóz izomerjének tekinthető. Szervezetünk szükséglete ebből igen magas. A Ginzeng adaptogén növény, immunrendszer erősítő, növeli az agy kapacitását. A B6 vitamin elsődlegesen az idegrendszerre és a bőrre hat. Más vitaminoknál több folyamatban vesz részt a szervezetben. Végül a bonyolult kémiai struktúrájú B12 vitamin részt vesz a sejtszintű anyagcserében.

Az energiaitalokból érdemes kipróbálni a Bomba Mojito termékét. Az energiaital élénkítő hatása mellett egy spanyol nyaralás emlékével is megajándékoz az ital egy forró nyári napon.

A Gigaplaza Webáruházban is megtalálhatóak a szokásos, eddig szupermarketekben beszerzett termékek. Mielőtt újra elszaladnánk nagy bevásárlást tartani valamelyik bevásárlóközpontba, töltsünk el egy kevés időt a webshopjuk árainak tanulmányozásával. Garantált, hogy inkább lefőzünk egy adag kávét magunknak, otthon maradunk és kényelmesen megisszuk azt, mialatt a rendelésünket leadjuk nekik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 09:12, kedd | Helyi

Tűz volt a Pannonhalmi Főapátságban: gyakorlatoztak a tűzoltók

A feltevés szerint egy mosógép hibásodott meg, egy dolgozót kellett kimenteni a sűrű füstből.

2024. Április 23. 08:16, kedd | Helyi

Újra jöhet az üzemanyagárstop? – A héten dönthet a kormány

A kormány nagy valószínűséggel a héten, szerdán fogja tárgyalni, hogy beavatkozzon-e az üzemanyagárak alakulásába.

2024. Április 23. 07:11, kedd | Helyi

Szerdán nincs ügyfélfogadás a rendőrségen

Szent György nap a rendőrség napja, emiatt szünetel az ügyfélfogadás szerdán a rendőrkapitányságokon és a határrendészeti kirendeltségeken – olvasható a police.hu oldalon.

2024. Április 22. 09:13, hétfő | Helyi

Az egyik polgármesterjelölt nem akar beszélgetni

Magyarázattal tartozunk nézőinknek, hallgatóinknak és olvasóinknak, hogy a múlt héten miért nem folytatódott a választási műsorunk.