Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Október 24. 08:00, kedd | Helyi

Közök között: Séta és történetek Győr piroslámpás évszázadaiból

Közök között:  Séta és történetek Győr piroslámpás évszázadaiból

A GyereGyőrbe Tematikus városnézések csapata, egy vadonatúj sétával várta múlt pénteken az érdeklődőket, melyre közel ötvenen regisztráltak.

Győr színes történelmi múltja és látnivalóinak gazdagsága már számos tematikus séta ötletét adta. Piroslámpás közök, legendák és igaz történetek Győr múltjából, ez adta az új séta témáját. A győrieket nagyon érdeklik a város legendái és igaz történetei. Ezúttal az egykori kereskedővárosban, katonavárosban, a későbbi iparvárosban működő prostitúció történetével ismerkedhettek meg.

Az új program ötlete Csobayné Pintér Éva idegenvezetőtől származik, vendégelőadója ezúttal Bana József, a Városi Levéltár igazgatója volt, aki a Levéltár épületében várta a csoportot, majd a közök között elindultak egy múltidéző sétára.

Történelmi tények, összefüggések a prostitúció győri történeteiről, hiteles forrásokból mesélt történetek Győr rejtett közeiben -Múzeum köz, Szappanos köz, Fürdő köz, Belváros köz, Hó köz -, utcáiban, majd azt követően egy vetítéses előadáson Schmuk Mari, Kupi Lizi, Eper Kati történeteiről, a Szemérmetlen közről a megvalósulatlan luxusbordélyról, dr. Angyal Armandról, a város egykori tiszteletben álló rendőrkapitányáról hallhattak a séta résztvevői.

Az „édes élvezetek” sem maradtak ki a programból, a Rétesvár kézműves réteseinek és tulajdonosának köszönhetően.

A tematikus séták novemberben is folytatódnak. A középkor nyomai Győrben, Litera-Túra és Angyalséta várja az érdeklődőket.

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense