Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Május 29. 14:29, szombat | Belföld
Forrás: HírTV

Közös vigadalmon a pécsi szomszédok

Közös vigadalmon a pécsi szomszédok

Magyarországon első alkalommal Pécsett rendezték meg pénteken a szomszédünnepet, amely az egyik legnagyobb idei civil program Európa Kulturális Fővárosában. Az egész világon több mint 30 ország vesz részt a szomszédünnepen, melynek cél

A szomszédünnep ötlete a kilencvenes évek végén Párizsban született meg. A civil mozgalom célja hogy a városokban élő családok, akik sokszor csak látásból ismerik egymást egy közös sütéssel, főzéssel, beszélgetéssel közelebb kerüljenek egymáshoz. Ne csak látásból ismerjék meg egymást, a szomszédoláson közeledjenek is egymáshoz és törődjenek a körülöttük élőkkel.


Szomszédünnepet Magyarországon most először Pécsett Európa Kulturális Fővárosában rendeznek. A város polgármestere több helyszínt is meglátogatott. „Itt most szó szerint az érvényesül, amit én korábban is hangoztattam, hogy akkor lesz sikeres ez az év, amikor a pécsiek - az itt élők - ezt sikernek élik meg. Ahhoz hogy erre így tekintsenek a pécsi emberek, ilyen programokra is szükség van" - fogalmazott Páva Zsolt Pécs fideszes polgármestere.


A program iránt már előzetesen nem várt érdeklődés mutatkozott. „Idén 2100 ember, civil szervezet jelentkezett be erre, mint aktivista csupán azért, mert kitettünk a lépcsőházakba papírt, amire fel lehetett iratkozni. Gondolja el, hogyha egy ilyen városban 2100 ember hajlandó süteményt sütni, kürtöskalácsot, és egész egyszerűen beszélgetni olyan emberekkel, akiket nem ismer, akkor ez egy sokkal egészségesebb ország, mint amire számítottunk" - közölte Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója.


2010-ben az a cél, hogy 10 millió résztvevő és 1300 város csatlakozzon az ünnephez az egész világon.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.