Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 10. 06:18, szombat | Helyi

Leadtuk EKF pályázatunkat

Leadtuk EKF pályázatunkat

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as címért folytatott verseny újabb mérföldkövéhez érkeztünk. Borkai Zsolt polgármester pénteken nyújtotta be Győr második fordulós pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériumába…

Mint ismeretes, az első fordulóban hét város versengett egymással, a nemzetközi zsűri döntése értelmében azonban csak Győr, Debrecen és Veszprém folytathatta a második fordulóban. Nos, a második kör is lezárult, a november 9-i határidővel mindhárom város leadta pályázati anyagát.

A három város képviselőit Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár hivatalában fogadta, s elmondta, a pályázati eljárás egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A mai pályázat leadást követően, december 10-12. között a nemzetközi zsűri ABC sorrendben látogatja meg a városokat, akik december 13-án és 14-én a fővárosban tartanak prezentációt. A zsűri egy várost javasol majd a címre, erre december 14-én derül fény.

„Először is a győrieknek szeretnék köszönetet mondani, akik hazánk első olimpiai eseménye, az EYOF megrendezése után ismét egy nagy cél érdekében fogtak össze.” – fogalmazott Borkai Zsolt, aki köszönetet mondott a pályázat megírásában közreműködő valamennyi szakembernek is. A győri polgármester egy kezdeményezéssel élt a másik két város vezetője felé, hogy együtt adják le pályázatukat, kifejezve, hogy ugyan riválisok egymással, de a cél közös, sikerre vinni a 2023-as magyar bemutatkozást. „Köszönöm polgármester uraknak, hogy partnerek voltak ebben, úgy gondolom, ez a három város már mindenképpen nyertes.” Kiemelte, Győr egy különleges város, amely a kultúra egyik hazai fellegvára. Épített és természeti értékei, szakrális és világi kincsei, nemzetközi hírű társulatai, művészeti intézményei, fesztiváljai méltóvá teszik arra, hogy vendégül lássa Európát a kultúra jegyében.

„Mindhárom város egy nagy lehetőség kapujában van. Mi, debreceniek az elmúlt időszakban újraértelmeztük városunkat gazdasági értelemben, és ez a célunk a kultúra terén is.” – nyilatkozta Papp László, Debrecen polgármestere. Mint mondta, pályázatuk a kinyíló távlatokat mutatja be, s az abban foglaltakat mindenképpen meg szeretnék valósítani. „Mindhárom várost maximálisan alkalmasnak tartom arra, hogy méltó módon képviselje az országot.” – zárta.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszönetet mondott Borkai Zsoltnak kezdeményezéséért, és hozzátette, 2023-ban a ténylegesen nyertes város is segíteni fogja a másik kettőt, hogy meg tudja mutatni magát. „2023 egy különleges év lesz, hiszen csak egy város lesz Európa Kulturális Fővárosa és ezt Magyarország adja majd, tehát talán még nagyobb figyelmet kap az ország.” Veszprém polgármestere a pályázatukból kiemelte, az nem csak a városé, de a bakonyi és balatoni térségé is.

A három város polgármestere a kezdeményezésnek megfelelően egymás között is kicserélte pályázatát, a győri anyag péntek déltől bárki számára elolvasható a 2023gyor.hu honlapon. Pénteken este hat órára szeretettel várnak mindenkit Győrben a Dunakapu térre az EKF jegyében, ahol elindul az ötven méter magas óriáskerék, de a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertjét is élvezhetjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.