Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Február 22. 06:12, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Lezártak egy vasúti hidat az árvíz miatt

Lezártak egy vasúti hidat az árvíz miatt

Nem járnak a vonatok a Vámosgyörgk-Szolnok vasútvonalon, mert a Tarna áradása miatt le kellett zárni a folyó fölött átívelő vasúti hidat. A MÁVINFORM tájékoztatása szerint a hidat vasárnap délután 15 órakor zárták le, és ez a köv

A MÁV-Start a Mátra Volán segítségével, buszokkal szállítja az utasokat Vámosgyörk és Jászapáti között, amíg az árhullám le nem vonul.

Harmadfokú készültség a Zagyván

Vasárnap estére elrendelik a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Zagyván. A tetőzést Jászteleknél hétfőre várják 560 centiméteres vízállással - tájékoztatott vasárnap Lovas Attila védelemvezető. Az elmúlt két nap alatt összesen 22 milliméter eső esett a Zagyva vízgyűjtőjén. A folyó környékén a sokéves átlagértékhez képest kétszeres mennyiségű hó halmozódott fel, ez is olvadni kezdett, így hirtelen nagyobb mennyiségű víz került a Zagyvába. Egy nap alatt elsőfokúról harmadfokúra emelkedett az árvízvédelmi készültség a folyó Jászberény-Újszász közötti szakaszán. A tetőzés Jászteleknél várható hétfő este, hozzávetőleg 560 centiméteres vízszinttel - tájékoztatott a védelemvezető.

A Zagyva áradására az őszi felülvizsgálatot követően felkészült a vízügyi igazgatóság. A Jásztelek alatti szakaszon már korábban eltávolították a part menti akadályokat, javítva ezzel a folyó vízlevezető képességét.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén a belvizes területek is növekednek, ennek felmérése még folyik. A szivattyúk egy nap alatt körülbelül 1,5 millió köbméter vizet emeltek át a csatornákba. Örményesen harmadfokú készültséget rendeltek el, mert az elvezető csatornák itt teljesen megteltek.

Tetőzés után az Ipoly partján

Ipolytarnócon 370 centiméteren tetőzött vasárnap délután az Ipoly, így nem kellett kiköltöztetni egy családot sem az árvízveszélyes nógrádi területről - értesült a Független Hírügynökség. Szabó János ezredes, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság nógrádi parancsnoka a Független Hírügynökségnek elmondta: a nap folyamán átereszeket torlaszoltak el homokzsákokkal, hogy megakadályozzák a víz betörését a falu nyugati felében veszélyeztetett két utcába.

Zsákok

Egyelőre még sehol sem kellett használni azokat a homokzsákokat, amelyeket a Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai szállítottak a Heves megyei Maklárra, Nagyútra és Füzesabonyba. A 300-300 homokzsákot a belvízkárok megelőzésére kapták a települések. Eddig egy lakóházat fenyegetett a belvíz a Heves megyei Makláron, de a vízelvezető árok átvágásával sikerült megoldani a problémát, és vasárnapra apadni kezdett a házat körülvevő víz. Nagyúton pedig szivattyút vetettek be szombaton a tűzoltók. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap délutánig háromszor riasztották a tűzoltókat a belvíz miatt. Többnyire pincékből kellett kiszivattyúzniuk a vizet.

(FH)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.