Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 09. 17:41, kedd | Belföld

Lucien Hervé kiállítás nyílik Pannonhalmán

Lucien Hervé kiállítás nyílik Pannonhalmán

A Pannonhalmi Főapátság 2019. április 12-én pénteken, 11 órakor nyitja meg a Pannonhalmi Apátsági Galéria új kiállítását, Lucien Hervé – Az építészet csendje címmel.

Lucien Hervé – Az építészet csendje

„Építés közben magamat is építem” /Paul Valéry/

Szakrális épületek fotóanyagából nyílik kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Galériában, Lucien Hervé özvegye, Judith Hervé támogatásával.

„…a fény, az árnyék és a tér fényképésze”-ként emlegetett művész pályafutása során fotóin keresztül újraértelmezte, és újraalkotta az építészeti alkotásokat. A Csend évében különös hangsúlyt kapnak az emberek jelenlétét mellőző épületfotográfiái. Hiszen Lucien Hervé számára az építészet is az Embert jelenti. „Az Embert, akit mindenben keresett, még akkor is, ha fényképein legtöbbször elkerülte.”

“A jelen kiállítás Lucien Hervé egykori kiállításterveit gondolja tovább, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén. Hervé megrendelései nyomán, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába jutott el. Tárlatain dialógust kezdeményezett a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között, szenvedélyesen szeretett látni tanítani. Az itt bemutatott válogatás a clairvaux-i ciszterci apátság alapításának 900. évfordulója alkalmából készült. A kiállítás szervezői a művész archívumában őrzött negatívok közül olyanokat is válogattak az ismert felvételek mellett, melyek soha nem léteztek nagyításban, és ebben a kiállításban láthatóak először. Hervé fotográfiája teljes személyiségét tárja fel: e szakrális terek az emberiségbe vetett hitét mélyítik el, titkaikra, az őket átjáró fényre szeme, intellektusa és szíve lencséje élességével rezonál. Ebben rejlik az ő misztériuma.” /Gebauer Imola/

Kurátor: Gebauer Imola és Judith Hervé

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Pannonhalmi Apátsági Galériában (9090 Pannonhalma, Mátyás király u. 1-3.) 2019. április 12 – november 11. között.

Bővebb információ:

TriCollis Foglalási Központ

Tel.: (+36 96) 570 191

Email: info@osb.hu

Web: www.pannonhalmifoapatsag.hu

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.