Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2017. Február 22. 13:37, szerda | Életmód
Forrás: hirado.hu

Ma már a nagyszülők is Facebookoznak

Ma már a nagyszülők is Facebookoznak

Az idősek is hasonlóan aktív felhasználójává válnak a számítógép és az internet használatának, mint a fiatalok.

Egy felmérés szerint napi 4-4,5 órát csevegnek a Facebook-on vagy Skype-on, böngésznek receptek után, hallgatnak zenét és fizetnek online számlákat. A kormány nemrég megszavazta az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram kiterjesztését.

Ma már az idősek közül is egyre többen használják a számítógépet: skype-on tartják a kapcsolatot a családtagokkal, interneten receptek után böngésznek, csak időjárást olvasnak, esetleg a gáz- vagy a villanyszámlát fizetik be online.

Most ötezer idős ember kaphat laptopot. A kormány február elején megszavazta az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram kiterjesztését. A számítógépek mellett 1500, egészségi állapotmérő-vészjelző karórát is vásárolhatnak majd a 65 év felettiek. Az eszközök segítenek enyhíteni a magány okozta szorongást, valamint az egészségügyi problémák jelzésével a kockázatok csökkentését szolgálják majd.

A program 2015. szeptember elsején indult el Magyarországon, és idén február 7-én döntött a kormány a kiterjesztéséről. A jövőben további 63 hátrányos helyzetű település fog központként funkcionálni.

A program egyik fő célja volt, hogy megtanítsák az időseket a számítógép, az internet használatára – mondta Jeneiné Dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Ezen felül fejlesztették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban megtalálható, ún. okosórát, amely vészjelzés leadására alkalmas – tette hozzá.

A karóra nem csak a kétoldalú kommunikációra használható, hanem objektív egészségadatok mérésére is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos élettani adatokat is mutat: például a viselője aktivitását, esetleges eszméletvesztését vagy annak az alvási fázisait. A miniszteri biztos megjegyezte, hogy a tesztelés alatti egy évben kétszer tudott időben stroke-ot jelezni. Így az idősek kórházi körülmények között úgy tudtak segítséget kapni, hogy felépülve ma ugyanolyan önellátásra képesek, mint korábban.

A második fázisban, a 65 év feletti hátrányos helyzetű településen élők jelentkezhetnek majd. Az első körben a program munkatársainak történik meg a felkészítése. Három területen kapnak megfelelő szakképzését, szociális, informatikai és áldozatvédelmi képzettséget szerezve. Ezt követően három hónapig a településen élő idősek felmérése készül.

Az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram alapvetően az idősek egészségromlásának megelőzésére, a magányosságuk enyhítésére és bűnmegelőzési célzattal jött létre. Két településen nagyon jól szerepelt az elmúlt időszakban a modell.

Kisvárda és Pusztaottlaka elsők között csatlakozott a programhoz. Leleszi Tibor kisvárdai polgármester szerint életminőségi változásokat eredményezett a település időskori generációjánál. Segítségül szolgált a demencia megakadályozásában, a közösséghez való tartozás érzés kialakításában és kölcsönös empátia megvalósításában a fiatalokkal. Az idősebb korosztály érdeklődését első körben a vészjelző karóra vérnyomásmérő funkciója keltette fel – tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy a programban résztvevő idősek ma már aktív felhasználókká váltak, főként a Facebook-ot, a Skype-ot használják, az általános böngészéseknél recepteket keresnek, időjárást olvasnak, zenéket hallgatnak és sokan játszanak is az online játékokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.