Városlista
2019. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2018. Augusztus 29. 07:39, szerda | Belföld

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

Ma van a Magyar Fotográfia Napja

2003 óta ünnepeljük augusztus 29-én a Magyar Fotográfia Napját.

Minden fotótörténeti forrásmunka egybehangzóan azt állítja, hogy 1840. augusztus 29-én készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia), melyet a Magyar Tudós Társaság tizenegyedik ülésén az akkor 31 éves Vállas Antal, mérnök, matematikus, egyetemi tanár és az MTA tagja mutatott be. Előadásán és bemutatóján ismertette, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon.
A sokoldalú tudós 1851-ben kivándorolt az Egyesült Államokba és ott is sokan tisztelték.

Valószínűsíthető, hogy legalább száz dagerrotipista dolgozott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon 1839– és1857 között. Kezükből e szerint a számítás szerint legalább félszázezer kész dagerrotípia került ki. Ma 44 dagerrotipizáló személyt tudunk megnevezni, a fennmaradt dagerrotípiák száma az ezerhez közelít. Lappang, elveszett, megsemmisült ennek sokszorosa.

A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) évente ünnepséget rendez e nap tiszteletére.

Az idei évben, szeptember 1-jén Biatorbágyon, a Juhász Ferenc Művelődési Központ ad helyet a Magyar Fotográfia Napi rendezvénynek.
Ezen az ünnepségen adják át az Év Fotográfusa és az Év Fotóművészeti Alkotócsoportja kitüntetést.

A mai nap jó alkalom arra, hogy figyelmünket a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk egy olyan világban, ahol egyre többen válnak a fotózás szerelmévé.

Ebből az alkalomból játékot indít az ebben az évben 5. születésnapját ünneplő GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményséták csapata kedvelői és a séták résztvevői számára!

Érdemes lesz előkeresni az elmúlt öt év sétáin, programjain készült fotókat és kiválasztani a legjobbakat vagy csatlakozni következő sétáikhoz. (http://www.gyeregyorbe.hu/ )

www.facebook.com/Gyere Győrbe

Forrás: maimanohaz.blog.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 21. 14:40, kedd | Belföld

Júniusban lép életbe az e-jegyrendszer Budapesten

Egy hónapon belül elindulhat Budapesten a közösségi közlekedésben az e-jegyrendszer kísérleti programja, a főváros és a kormány megállapodása értelmében.

2019. Május 21. 13:01, kedd | Belföld

Meghamisított jegyzőkönyv miatt emeltek vádat egy zalai jegyző ellen

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek egy kistelepülés jegyzője ellen, aki meghamisította egy önkormányzati ülés jegyzőkönyvét

2019. Május 21. 12:08, kedd | Belföld

Októbertől igényelhető a nyelvi diákhitel

Októbertől igényelhető a nyelvi diákhitel, amely az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, valamint a már végzett hallgatókat segíti a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében

2019. Május 21. 11:55, kedd | Belföld

Állatorvosi klinikával is fejlesztették a veszprémi állatkertet

A Modern Városok Program részeként állatorvosi klinikát, takarmánykonyhát, valamint a személyzetnek jobb munkakörülményeket biztosító épületegyüttest adtak át a veszprémi állatkertben.