Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Május 17. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Magyar döntő: kincskereső Lego-robotok is versenyeznek

Magyar döntő: kincskereső Lego-robotok is versenyeznek

A tatabányai Edutus Főiskolán a jövő hét végén rendezik meg Lego-robotok versenyének magyarországi döntőjét. A csapatoknak egy kincskereső és egy hegymászó robotot kell építeniük és programozniuk.

Tájékoztatta a főiskola műszaki intézetének vezetője az MTI-t. Valenta László elmondta, hogy a február elején megjelent versenykiírás alapján minden csapat megépíthette a világszerte azonos terepet és tesztelhette az elképzeléseit. A 26 csapatot felvonultató versenyen a pályák egyes elemei sorsolással máshová kerülhetnek, illetve egy meglepetésszabályt is bevezetnek.

A kincskereső robotnak öt leletet kell összegyűjtenie ismeretlen környezetben, a hegymászónak négy színes kockát kell beletennie a színben illeszkedő hegy tetején lévő lyukba. A tatabányai forduló mindkét kategóriájának első helyezettje kvalifikációt nyer a Katarban novemberben zajló világdöntőbe.

A 25 centis robotok Lego-elemekből építhetők fel, feladatukat távvezérlés nélkül, önállóan kell teljesíteniük. A csapatok építik és programozzák a robotokat, melyek különböző szenzorokkal ismerik a színeket, felismerik és szükség esetén kikerülik az akadályokat, érintésre reagálnak, eligazodnak egy labirintusban, képesek az útvonalak újratervezésére.

Az Edutus Főiskolán rendezett magyarországi döntő a World Robot Olympiad (WRO) része. Az idei szezonban több mint 40 országban tartanak regionális WRO-fordulókat húszezer csapat részvételével.

Címkék: lego, robot, tatabánya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.