Városlista
2019. március 23, szombat - Emőke, Botond, Ottó, Kartal

Hírek

2018. Szeptember 27. 11:06, csütörtök | Belföld

Magyar rendezés Litvánia függetlenségének 100. évfordulóján

Magyar rendezés Litvánia függetlenségének 100. évfordulóján

A vilniusi Nemzeti Opera százéves darabbal tiszteleg Litvánia függetlenségének 100. évfordulója előtt: az évadot A kékszakállú herceg vára című Bartók-művel nyitja meg, amelyet száz éve mutattak be először Budapesten.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója rendezi a vilniusi Nemzeti Opera évadnyitó előadását. Az opera százéves darabbal tiszteleg Litvánia függetlenségének 100. évfordulója előtt. A kékszakállú herceg vára című Bartók-művel indítják az évadtot, amit éppen 100 évvel ezelőtt mutattak be először Budapesten.

Bartók egyfelvonásos operáját a klasszikus felállásban fogják játszani, A csodálatos mandarin-nal együtt. Érdekesség még, hogy két magyar énekes áll majd a színpadon A kékszakállú-ban: Szántó Andrea énekli Juditot, Cser Krisztián pedig Kékszakállút. A díszletet a világhírű díszlettervező, Boris Kudlicka készítette mindkét előadáshoz.

A csodálatos mandarin-t Krzysztof Pastor, a Lengyel Nemzeti Opera balettigazgatója koreografálja.

Káel Csaba az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy megtiszteltetésnek tekinti a felkérést, és érezhetően nagyon nagy az érdeklődés a mű iránt, hiszen még nem játszották a Litván Operában. „Nagyszerű, hogy egy olyan helyen is elhangzik majd a Bartók-mű, ahol nem annyira ismert” – mondta a vezérigazgató, rendező.

Az előadás különlegessége, hogy a két önálló darab dramaturgiai szempontból is kapcsolódik majd egymáshoz. Káel Csaba azt is elmondta, hogy „a díszlet stílusában és szerkezetében is lesz átfedés, de ami összeköti a két előadást, az egy érdekes pillanat: a szerelembe belehaló mandarinnak – egy régi filmes effektus felhasználásával – a szemére, a szembogarára közelítünk. Komoly vetítési technikát alkalmazunk majd. A második felvonásban a mandarin szemének mélységéből érkezünk meg a Kékszakállú tekintetébe.”

Az előadást ősszel három alkalommal játsszák, de ahogy azt Káel Csaba elmondta, repertoárdarabja lesz a színháznak, amit szintén nagyon fontosnak tart. „Reméljük, hogy Litvániában is felvirágzik Bartók kultusza. Nagyon szép gesztus volt a litvánoktól, hogy a függetlenségük ünnepét összekapcsolták ennek a százéves műnek a bemutatójával” – mondta. Káel Csaba több mint két évvel ez előtt Kocsis Zoltánnal közösen dolgozott a Kékszakállú-n, majd idén februárban Eötvös Péter Senza sangue című egyfelvonásosával összekapcsolva adták elő a Müpában. A Bartók-művek premierje pénteken lesz a vilniusi operában.

Forrás: origo.hu

Kép: Müpa / Csibi Szilvia

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 23. 18:38, szombat | Belföld

Hétfőn kezdődik az EP-választási értesítők kézbesítése

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak a májusi európai parlamenti (EP-) választásról szóló értesítőt.

2019. Március 23. 17:28, szombat | Belföld

Lopott autóval borult árokba a beszívott testvérpár

Elfogtak a rendőrök két férfit, akik a gyanú szerint csütörtök este Vácon loptak el egy kocsit a benne hagyott indítókulcs segítségével. A férfiakkal szemben alkalmazott drogteszt pozitív értéket mutatott.

2019. Március 23. 14:13, szombat | Belföld

Zarándokvonat indul Ferenc pápa csíksomlyói látogatására

Zarándokvonatot indít a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. május 31-én Sopronból Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjére - közölte a soproni székhelyű vasúttársaság az MTI-vel.

2019. Március 23. 12:01, szombat | Belföld

Kétszeresére nő a kiberbűnözők által okozott kár a következő években

Az ESET IT-biztonsági szakembereinek elemzése szerint amíg 2015-ben 3 ezer milliárd dollár kiadást jelentett világszerte, 2021-ben már 6 ezer milliárd dollárra emelkednek a kiberbűnözés miatti kiadások.