Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2010. Május 27. 07:35, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Magyar professzor kapta meg idén a Jean Monnet-díjat

Magyar professzor kapta meg idén a Jean Monnet-díjat

Palánkai Tibor, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora érdemelte ki a 2010-es Jean Monnet-díjat az európai integrációval kapcsolatos kutatásaiért, és az ahhoz kapcsolódó ismeretek oktatásában vállalt munkájáért - adta hírül május 25-

 

A 2010-es Jean Monnet-díj, vagyis az "Európa Atyjáról" elnevezett kitüntetés odaítélésekor a választás Palánkai Tiborra, a Corvinus egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó központjának vezetőjére esett - jelentette be Andrulla Vasziliu, a brüsszeli konferencia keddi nyitónapján. Beszédében Vasziliu kiemelte azt is, hogy amikor 1993-ban a magyar egyetemek is csatlakozhattak a Jean Monnet Programhoz, Palánkai Tibort bízták meg a program irányításával Magyarországon. Hazájában úttörő volt az európai ismeretek oktatásában, érdemeit mutatja, hogy amíg az 1990-es évek elején még csak pár tucat magyar szakértője volt az európai integrációnak, addig mára több mint 250-en oktatják az országban az ilyen irányú ismereteket. Ebben nagy érdemei vannak Palánkai professzornak, és az ő dinamizmusának - emelte ki az EU-biztos.

Idén fontosnak tartották, hogy a díjazott egy az unióhoz újonnan csatlakozott országból kerüljön ki, mivel elismerésüket akarták kifejezni azok iránt, akik tudományos munkásságukkal jelentősen hozzájárultak hazájuk uniós csatlakozásához, az EU bővítéséhez - mondta el Andrulla Vasziliu.

A Jean Monnet Program keretében kétévente rendezik meg a brüsszeli konferenciát, melyen az európai integráció időszerű kérdéseit vitatják meg a tudományos világ és a civil társadalom képviselői a politikai élet szereplőivel. A kitüntetést azoknak ítélik oda, akik az európai integrációval kapcsolatos kutatásaikkal, és az ismeretek oktatásával kiemelkedő érdemeket szereznek.


Forrás: echotv.hu


(http://www.edupress.hu/)

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni