Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Október 24. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Magyarország jó úton halad a gyermekkori elhízás megelőzésében

Magyarország jó úton halad a gyermekkori elhízás megelőzésében

Magyarország jó úton halad a gyermekkori elhízás megelőzésében, 2010-hez képest nem nőtt a túlsúlyos és elhízott gyerekek száma

- mondta Kovács Viktória, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) táplálkozástudományi szakreferense az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

A szakértő elmondta: 1975 óta tízszeresére nőtt az elhízott gyerekek száma, a rohamos növekedés oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás mellett a környezetben keresendő, ugyanis ma olyan környezetben élünk, hogy nehéz egészségesen élni. Kovács Viktória megjegyezte: sok a "kísértés", és - sajnos - az egészséges élelmiszer drága is.

Emlékeztetett, hogy október 11-én volt az elhízás világnapja, amely a gyermekkori elhízás növekvő trendjére hívja fel a figyelmet, és ennek apropóján készítettek felmérést a magyarországi helyzetről. Elmondta: Magyarországon minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, ezzel európai viszonylatban a középmezőnybe tartozunk. Hozzátette: a dél-európai államokban, például Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban ez az arány 40 százalék, Finnországban és Svédországban pedig 11-12 százalék körüli.

Kovács Viktória szerint a 2010-es adatokkal összehasonlítva az látszik, hogy nem nő a túlsúlyos és elhízott gyerekek száma, ennek hátterében valószínűleg az elmúlt időszak intézkedései állnak, mint a mindennapos testnevelés bevezetése, a menzareform vagy az iskolai gyümölcsprogram.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, régebben az volt a vélekedés, hogy a túlsúlyos gyerekek "kinövik" a súlyfeleslegüket, a felmérés szerint azonban a mai életmóddal ez nem következik be. Az elhízott kisiskolások fele felnőttként is elhízott lesz, az elhízott serdülőkorúaknak pedig 80 százaléka marad elhízott felnőttként is - jegyezte meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.