Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 21. 13:39, csütörtök | Belföld
Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Magyarország is keresi a biodiverzitás európai fővárosát

Magyarország is keresi a biodiverzitás európai fővárosát

Dr. Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára sajtótájékoztatón hirdette meg a „Biodiverzitás Európai Fővárosa” című versenyt szerda délután Siófokon. A projekt egyszerre indul el öt európai országb

„ Nemcsak Magyarország, hanem a világ számára is kiemelt esztendő az idei, mivel 2010-et az ENSZ a biológiai sokféleség világévének nyilvánította. Ennek célja, hogy minden eddiginél jobban ráirányítsák az emberek figyelmét arra, hogy a földi élet sokszínűségének - a biológiai sokféleségnek - védelme nem pusztán erkölcsi kötelességünk, hanem az emberiség fennmaradása érdekében egyben mindannyiunk felelőssége is. Ezt a célt szolgálja a „Biodiverzitás Európai Fővárosa" című verseny is." - mondta el Dr. Kling István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára szerda délután sajtótájékoztatón Siófokon.

Uniós tagállamok környezetvédelmi és területfejlesztési szervezetei keresik a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség fővárosát Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén. A versenybe a kis falutól a nagyvárosokig minden típusú település bekapcsolódhat. A „Biodiverzitás Fővárosa" verseny célja megtalálni azokat a városokat és falvakat, akik a legjobb teljesítményt nyújtják a biológiai sokféleség megőrzése érdekében 2010-ben, amelyet az ENSZ egyben a Biológiai Sokféleség Nemzetközi évének hirdetett meg. A projektet egy több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező német szervezet vezeti, Magyarországon a versenyt a Balaton Fejlesztési Tanács szakmai szervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja.

A versenyben résztvevő önkormányzatoknak egy kérdőívet kell letölteniük a www.balatonregion.hu/biodiverzitas weboldalról, és azt kitöltve el kell juttatniuk a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. címére (biodiverzitas@balatonregion.hu vagy 8600 Siófok, Batthyány u. 1.). A verseny 2010. május 31-én zárul le. A kérdőívek benyújtásának határidejét az elektronikus levél elküldési dátuma, illetve a borítékon a feladás dátuma határozza meg. A biológiai sokféleség védelme tekintetében a kérdőív számos témakört érint, azonban a kérdések többsége a települések természetes környezetével foglalkozik, így a legtöbb pont is erre a témakörre adható. A települések a lakosok számától függően különböző kategóriában indulnak és díjazásuk is különböző témakörökben történik.

A „Biodiverzitás Fővárosa" címet elnyerő önkormányzat két képviselője meghívást kap az októberben, Japánban megrendezett települési biodiverzitás csúcstalálkozóra (COP10), amelynek célja a riói Biológiai Sokféleség Egyezmény megvalósításának segítése. A nyertes önkormányzatnak ezáltal lehetősége nyílik, hogy a világ minden részéről érkező vendégeknek, önkormányzati delegáltaknak, politikusoknak, szakértőknek, valamint a nemzetközi média képviselőinek bemutathassa az általa megvalósított stratégiákat és intézkedéseket. A nyertes önkormányzat képviselői a csúcstalálkozó hivatalos nemzeti / EU delegációjának lesznek a tagjai.

A versennyel kapcsolatban további információ található a projekt honlapján a http://www.capital-biodiversity.eu címen.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.