Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 27. 07:59, szombat | Helyi
Forrás: gyor.hu

Megkezdődik a szúnyoggyérítés

Megkezdődik a szúnyoggyérítés

A Győr- Szol. Zrt. az idei szezonban első alkalommal végez földi melegködös szúnyoggyérítést -

amennyiben az időjárási körülmények lehetővé teszik – 2017. május 26-án, pénteken az alkonyati órákban. Amennyiben az időjárás akkor nem teszi lehetővé a munkát, a gyérítést május 27-én, szombaton végzik el.

Ezúttal elsősorban a város egyes vizes élőhelyei környezetében kerül sor földi melegködös kémiai gyérítésre, azokon a helyszíneken, ahol a tocsogókban, álló és pangó vizekben kedvezőbbek a vérszívók fejlődésének körülményei. A beavatkozás elsősorban annak megelőzését szolgálja, a szúnyogok a vizes-erdős területekről nagy számban kerüljenek a lakott területekre.

A gyérítéssel érintett területek: Gyirmót, Püspökerdő, Holt-Marcal, Marcal II. kiserdő, Sárás, Bácsai csatorna, Likócs, a Jedlik-híd-tól az Aqua Sportközpontig terjedő terület, Aranypart I-II.

A melegködös gyérítést végző szerkezet működése zajhatással jár, ezért a szolgáltató kéri a lakosság elnéző türelmét.

A földi gyérítésre használt eszközről:
A meleg köd képzésére, kémiai szúnyoggyérítésre alkalmas IGEBA típusú készülék 60 literes vegyszertároló és 5,5 literes üzemanyag-tartállyal, valamint a hordozó gépjármű fülkéjéből vezérelhető távirányító berendezéssel rendelkezik. Egy különböző szögben állítható ködcsövön keresztül juttatja ki az alkalmazott, úgynevezett fehér olaj és biocid keverékéből álló anyagot. A kihordási teljesítménye beállítástól függően 30-95 liter/óra.


A berendezést elsősorban sűrű növényzetű, lombos fás, bokros területeken, parkokban, zöldövezetekben alkalmazzák, ahol a légi gyérítés nem elég hatékony. A felmelegített vegyszer ködként terül el a környezetben, szélcsendes időben nagy területen. A meleg a szúnyogokat élénkebb mozgásra, repülésre készteti, így a fák, bokrok tövében, levelek alatt meglapuló vérszívók bele szállnak a vegyszeres ködbe és elpusztulnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.