Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Március 01. 20:22, péntek | Belföld

Megnyitják a Dunántúl első cigányéttermét Pécs szívében

Megnyitják a Dunántúl első cigányéttermét Pécs szívében

Az ország első cigány lakásétterme, a Kóstolda olyannyira beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy a hosszú távú tervekből alig négy év alatt valóság lett.

A pécsi Színes Gyöngyök Egyesület áprilisban megnyitja a Dunántúl első cigányéttermét Pécs szívében, ahol autentikus roma punyát, lecsót és „asztal körül futkosós rétest” is kóstolhatunk majd.

A Színes Gyöngyök Egyesület 2004-ben azért jött létre, hogy segítse a roma nőket családi és társadalmi szerepeikben. Folyamatosan támogatják őket szociális, jogi, mentálhigiénés tanácsadással és a közéletben való szereplésük elősegítésével. Az egyesület minden adandó alkalommal igyekszik népszerűsíteni saját tevékenységét, ezért a helyi rendezvényeken, fesztiválokon gyakran megjelennek. A kezdeményezés célja, hogy egy olyan találkozási pont jöhessen létre, ahol a nem cigány lakosság megismerheti a cigány lakosság szokásait, értékeit és nem utolsó sorban az ételeit.

A pécsi szervezet tagjai 2015 nyarán valósították meg régóta dédelgetett álmukat, a Kóstoldát, mely egy autentikus cigány ételeket kínáló lakásétterem. Ahhoz, hogy a tervekből valóság váljon, az egyesületet az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, illetve az Ökotárs Alapítvány és partnerei támogatták.

Akkori látogatásunk során még csak hosszú távú tervként emlegette Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke az étterem nyitását, mostanra azonban egyértelművé vált az egyre növekvő igény miatt, hogy szükség van egy második helyre is.


"Az utóbbi időben annyi vendég szeretett volna lakáséttermünkbe ellátogatni, hogy már nem győztük kielégíteni az igényeket. Adta magát, hogy megnyissuk a Kóstolda belvárosi „nagytestvérét”, mellyel reményeink szerint áprilisban el tudunk startolni" – árulta el Várnai Anna. Hozzátette, hogy a város szívében mindenféle nemzetiségű gasztronómia képviseletében működik már étterem, viszont a roma ételkultúrának semmilyen jelét nem lehet látni. Azt remélem, hogy megfelelően tudjuk majd reprezentálni a cigány gasztronómiát.

Természetesen a kínálatban, és az ételek minőségében sem lesz más a belvárosi Kóstolda, állandó ételük lesz a cigány lecsó – Várnai Anna szerint ez az egyik legjellegzetesebb roma fogás -, de fontosnak tartják, hogy mindig lehessen kapni a cigány kenyerüket is, a punyát. Ez utóbbit naponta többször fogják sütni, hogy a vendégek asztalára mindig frissen sült kenyér kerüljön. Nem maradhat el „az asztal körül futkosós rétes” sem – aminek a kinyújtott tésztája akkora, hogy a szakácsok az asztal körül futkosnak, mire elkészítik -, mely szintén helyben sül majd.

Állandó fogás lesz továbbá a pörköltek és egyéb finomságok mellett a cigánypecsenye is.

A Király u. 36 szám alatt nem csak vacsorázni tudunk majd, menüzni is beülhetünk, de lesznek itt különböző témák köré szervezett események, felolvasóestek, kiállítások, beszélgetések. Várnai Anna elmondta azt is, hogy a Komját Aladár utca 12-ben továbbra is működik majd lakáséttermük, hiszen a családias hangulatú, beszélgetős vacsorákat ott lehet igazán megvalósítani.

Forrás: pecsma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.