Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Január 17. 16:22, kedd | Helyi
Forrás: ArtLed

A mélyfagyasztott minták biztonságos szállítása

A mélyfagyasztott minták biztonságos szállítása

A mélyfagyasztott minták érzékenyek a hőmérsékletváltozásra, a megfelelő szabályok betartásával azonban biztonságosan szállíthatók az intézmények között anélkül, hogy bármilyen károsodás vagy sérülés érné őket.Szállításuk éppen ezért kizárólag erre alkalmas szállítóedényben történik. A szállítóedény előnyei között szerepel, hogy kívánt hőmérsékleten tartsa a mintát, hiszen a szállításkor a hőmérséklet semmilyen esetben nem ingadozhat.
A lombikprogram (IVF) közben a mélyfagyasztott minták szállítása sokak számára gondot okoz. Bizonyos élethelyzetek, emberi tényezők miatt a családok úgy döntenek, hogy nem folytatják tovább a lombikprogramot ott, ahol elkezdték, hanem más intézményhez fordulnak.Az edényt fel kell készíteni a szállításra, amelyet fertőtlenítenek és lehűtenek. A szállítóedény alkalmas arra, hogy kívánt hőmérsékleten tartsa a mintát, hiszen a szállításkor a hőmérséklet semmilyen esetben nem ingadozhat.
A hatályos jogi szabályozás szerint a közúti közlekedésben csak olyan szállítóedény használható, amelyben nincs folyékony halmazállapotú nitrogén. A gyártók a „dry shipper” technológiájú edényekkel teszik ezt lehetővé, amely tartály belselyében egy hidrofób abszorbens anyagot helyeznek el.
Jogszabályi háttér
A szabályozást az ADR (A veszélyes áruk nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás) gondoskodik, amelynek tagja a Magyar Köztársaság és amely a tagok belföldi szállításaira is kiterjed. Egészségünk, családunk jövője szempontjából is kulcsfontosságú szerepet játszik, hogy mintáink útra bocsátásának megszervezése előtt tájékozódjunk arról, hogy a szabályozott országunkban (akár nemzetközi szinten) hogy melyek a biológiai minták szállításának szabályai.
A TamTraCo országunkban ma a levételre kerülő őssejtminták szállításában a piacvezető szerepre készül. A nevezett engedélyek mindegyikével rendelkezik, amely a szállított anyagra is kiterjed, nagy értékű raktér és vállalkozói felelősséget biztosítva a hazai és nemzetközi szállításokra is. A szállítást végző alvállalkozóknak az Országos Tisztiorvosi Hivatal által kiállított engedéllyel kell rendelkeznie a gyűjtést végző bank alá, amely engedélynek külön kritériumai vannak – beszerzési és engedélyeztetési eljárási díjat a szállítást végző alvállalkozóknak kell fizetniük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:14, szombat | Helyi

Az életed egy hajó – Mit gondolsz, megfelelően kormányozod?

2024. Április 20. 08:13, szombat | Helyi

Nagyüzemben a traffipaxok

Lakott területen belül fülelték le a legtöbb gyorshajtót Győr-Moson-Sopron vármegyében.

2024. Április 20. 07:15, szombat | Helyi

Hány méter palacsintát bírsz megenni? – rekordra készülnek a nyúliak

Hány palacsintát bírsz megenni? Hármat, négyet, ötöt vagy akár többet? És ha méterben kérdezzük?

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.