Városlista
2018. október 22, hétfő - Előd

Hírek

2017. November 21. 14:50, kedd | Helyi

„Mesés” Advent Győrben – Bemutatták a programkínálatot

„Mesés” Advent Győrben – Bemutatták a programkínálatot

Megújult fényjátékkal, a Dunakapu téri korcsolyapályával, különleges díszvilágítással, meghitt adventi programokkal várja a karácsonyra készülődőket a város.

A "Győri Meséskönyvem" adventi különszáma is megjelent, amellyel a gyerekek megismerhetik az ünnepre készülő várost, és maguk is elkészíthetik ajándékaikat.

– 2007-ben kezdtük a nagy fesztiválok szervezését, és ma már nagy népszerűségnek örvendenek országszerte ezek a programok. Az egyik legnépszerűbb közülük az Advent Győrben, amely az idén is számos meglepetéssel, szakrális és világi programokkal, kézműves termékekkel, jó koncertekkel és finom ízekkel várja a karácsonyra készülődőket – fogalmazott dr. Somogyi Tivadar az esemény sajtótájékoztatóján. Az alpolgármester kiemelte, 2007-hez képest nem csak megduplázódott a nálunk eltöltött vendégéjszakák száma, de az előzetes adatok alapján az idén akár a 400 ezres határt is átléphetjük e tekintetben.

– Az Advent Győrben programsorozatot december 1-jén délután öt órakor nyitjuk meg a Széchenyi téren, ahol már állni fog a város karácsonyfája, a Betlehem, az óriási adventi koszorú, a Mikulás szánja, és a többi jól megszokott ünnepi kellék. A belvárosi utcákon a fényfüzérek mellett az idén is láthatóak lesznek a különböző, kivilágított formák, a Dunakapu téren pedig sokak kedvence, a mobil korcsolyapálya. Itt a közönségkorcsolyázás mellett az idén is láthatunk jégshowt. – mondta el dr. Domanyik Eszter a Városmarketing és Programszervezési Főosztály vezetője. Hozzátette, a Megyeháza téren a megszokott vásári hangulat, a Baross úton a gasztronómia, a Széchenyi téren a meghittebb programok és a kézműves vásár, míg a Dunakapu téren a szórakoztató attrakciók kapnak főszerepet.

Tóthné dr. Kardos Krisztinától a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatójától azt is megtudtuk, hogy a Győri Advent egyik jelképe, a fényjáték megújult formában jelentkezik, amely az idén több kis epizódból tevődik össze, és minden héten egy újabb csodás történetet tekinthetünk meg, de a napi vetítések első és utolsó órájában az addig bemutatott összes részt láthatjuk majd. A fényjáték a Széchenyi téren hétfőtől csütörtökig 17-20 óráig óránként, pénteken és szombaton 18-21-ig óránként, vasárnap pedig 18, 20 és 21 órakor lesz látható. Decemberben olyan programokon vehetünk részt, mint Rúzsa Magdi, Pál Dénes, az Alma együttes, a Kiscsillag együttes, Szulák Andrea, Rákász Gergely, Szekeres Adrien, Takács Nikolas, Demjén Ferenc koncertje, vagy a Rapülők utolsó fellépése. Az idén is megrendezik a nemzetközi betlehemes találkozót, és nem telhet el győri Advent a Boogiefeszt nélkül. Dániel Balázs a Boogie Woogie hazai nagykövete elmondta, kerek évfordulóhoz érkezett a fesztivál, hiszen ez már a tízedik a sorban, amelyen számos nemzetközi sztár is jelen lesz, a sztárvendég pedig az a Mungo Jerry, akinek az „In the summertime” című slágert köszönhetjük.

Természetesen a Mikulás is megérkezik közénk, lesznek kézműves foglalkozások, játszóházak, hangversenyek és előadások, vasárnaponként pedig együtt gyújtjuk meg a gyertyát a Széchenyi téri adventi koszorún. Ahogy már megszokhattuk, közös évbúcsúztatásra várják a győrieket szilveszterkor a Dunakapu térre. A Szilveszteri Városi Vigasságok programja este kilenckor kezdődik a 64U Partyband fellépésével, éjfélkor Himnusszal, éjjel egykor pedig az újévköszöntő tűzijátékkal. Szombati-Serfőző Eszter a Kulturális és Sport Főosztály vezetője hangsúlyozta, az idén is várja az önkormányzat jótékonysági faháza az adakozni vágyókat, ahol többféleképpen, például különböző portékák megvásárlásával segíthetünk. A főosztályvezető kiemelte, az Adventhez a város valamennyi kulturális intézménye csatlakozott, valamennyiük értékes programokat kínál a győriek számára.

Fontos információ, hogy a belvárosi üzletek december 23-ig hosszabbított nyitva tartással várják a vásárlókat. Hétköznap 9-19, szombaton 9-18, vasárnap pedig 10-18 óráig. Érdemes felkeresni a Baross úti látogatóközpontot is, ahol karácsonyi ajándékötletek mellett a Győri Meséskönyvem verses foglalkoztató füzet-sorozat ötödik részét is megtalálhatjuk. A győri polgármesteri hivatal Városmarketing és Programszervezési Főosztályának munkatársai ezúttal a Győri Advent köré építették fel a tematikát, így számos érdekes történetet, játékot, recept- és ajándékötletet rejt a kicsiknek a kiadvány. Kitöltése igazi családi programnak ígérkezik. Ugyancsak itt ismerhetjük meg közelebbről a Győr turisztikai kártyát, amely 24, illetve 48 órára kínál kedvezményes, vagy ingyenes belépést több városban fellelhető programra. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy december 1-vel elindul a hellogyor.hu új városi turisztikai oldal, ahol Győr programjaira kereshetünk, túraútvonalakat, látnivalókat böngészhetünk, éttermeket és szálláshelyeket ismerhetünk meg.

Megjelent az adventi programokat bemutató kiadvány is, amely szintén elérhető a látogatóközpontban, de a www.gyor.hu honlapról is letölthető. Az Advent Győrben idei programsorozata az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország Kormánya támogatásával, a „Kulturális rendezvények infrastrukturális hátterének fejlesztése Győrben” című projekt keretében valósul meg. Mint elhangzott, a sikeres önkormányzati pályázat révén olyan rendezvénytechnikai eszközbeszerzés történt meg, amely a város magas színvonalú kulturális és fesztiváléletét fejleszti tovább az „Egy város, ezer élmény – Kultúra” elnevezésű turisztikai termék keretében. A mintegy másfél millárdos TOP-os támogatású programban az önkormányzat konzorciumi partnere a Győr Projekt Kft.

Papp Zsolt
Fotó: Marcali Gábor

Forrás: gyorplusz.hu

Címkék: advent, győr, koncert, programok

Ezek érdekelhetnek még

2018. Október 22. 08:11, hétfő | Helyi

Nyílt nap lesz a győri tűzoltó laktanyában

Nyílt nap lesz a győri tűzoltó laktanyában Október 26-án pénteken 9 órától 12 óráig várják az érdeklődőket

2018. Október 22. 08:10, hétfő | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - Hétfő, kedd

A hétfői és keddi élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2018. Október 21. 06:07, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2018. Október 20. 08:08, szombat | Helyi

Tájékoztató szolgáltatásokról és nyitva tartásokról – 2018. Október 23

Hiba-és kárbejelentés, szolgáltatási hibabejelentő