Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Szeptember 25. 05:03, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Meteorológiai radarokat zavarhatnak egyes vezeték nélküli eszközök

Meteorológiai radarokat zavarhatnak egyes vezeték nélküli eszközök

Zavarhatják a különböző vezeték nélküli ipari, nagy teljesítményű wifieszközök vagy biztonsági kamerák képét vezeték nélkül továbbító berendezések a meteorológiai radarok működését,

amelyek emiatt nem képesek helyesen jelezni egy vihart a légi irányítóknak, a külföldi meteorológiai szolgálatoknak vagy a tömegmédiumoknak - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Kommunikációs Igazgatósága hétfőn az MTI-vel.

A közleményben azt írták, egyre nagyobb gondokat okoz a meteorológiai állomások által használt frekvenciasávok tisztán tartása, pedig az elengedhetetlen ahhoz, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) valós időjárás-előrejelzéseket készítsen.

Az OMSZ felügyelete alatt működő négy magyarországi meteorológiai állomás radarja az 5 GHz-es frekvenciatartományban üzemel - tették hozzá.

Ismertették, hogy a hatályos frekvenciaszabályozás lehetővé teszi a radarok által is használt frekvenciatartományban a vezeték nélküli eszközök használatát, de csak azzal a feltétellel, hogy az eszközök semmilyen módon nem zavarhatják a meteorológiai radarok működését. Magyarországon ezért csak olyan eszközök kerülhetnek forgalomba, amelyek DFS-funcióval vannak ellátva, vagyis radart észlelve automatikusan áthangolják magukat egy másik frekvenciára, ezáltal elkerülve az interferenciát.

A régebben gyártott, beszerzett vagy bizonytalan eredetű eszközök viszont nem mindig rendelkeznek a radarészlelő funkcióval vagy az nem működik megfelelően. Továbbá a felhasználó ki is tudja kapcsolni az áthangolást, illetve olyanok is vannak, akik esetleg a jobb sávszélesség érdekében szándékosan a radar frekvenciasávjára hangolják az eszközt - tették hozzá.

A tipikus, zavart okozó eszközök a nem megfelelően beállított, nagy teljesítményű, kültéri RLAN- (közismert néven wifieszközök) vagy a biztonsági kamerák képét vezeték nélkül továbbító berendezések. Ha pedig több ilyen zavaró eszköz van jelen a radarok hatósugarában, akkor azok a radarkép jelentős részét kitakarhatják - közölték.

Fontos, hogy az ilyen eszközök üzemeltetői ellenőrizzék a beállítások helyességét, aktiválják a DFS-funkciót, vagy szükség esetén frissítsék az eszköz szoftverét azért, hogy azt megfelelő sávszélességen, jó minőségben és nem utolsó sorban jogszerűen használhassák - hangsúlyozta az NMHH.

Kitértek arra is, világszerte okoznak gondokat hasonló problémák, amelyeknek adott esetben vagyonbiztonsági vagy akár életeket is veszélyeztető következményei lehetnek, ugyanis ezen radarmérések információt használják a légi irányításban, valamint a katasztrófák megelőzésében és elhárításában résztvevő szerverek is.

Kiemelték, a vezeték nélküli berendezések és ezáltal a zavarok száma is egyre nő. A hatóság 2018-ban eddig több mint hetven zavart szüntetett meg, amelyek túlnyomó része a budapesti radar vonzáskörzetébe tartozott.

Ha a zavar okozója nem hajlandó a beállításokat módosítani, a hatóság lekapcsoltatja az eszközt vagy eltávolítja a készüléket a helyszínről, visszatérő esetben pedig akár pénzbírságot is kiszabhat - tudatta az NMHH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.