Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Április 15. 13:09, hétfő | PR

Minden, amit a cica fülproblémáiról tudnunk kell

Minden, amit a cica fülproblémáiról tudnunk kell

Az egészséges macskák alapvetően igen ellenállóak a hallójárat betegségeivel szemben, ezért, ha cicánk gyakran rázza a fejét, vakarja a fülét, érdemes alaposan megvizsgálnunk.

Semmiképp se vegyük félvárról ezeket a tüneteket, mert amellett, hogy macskánk számára nagyon kellemetlen, fertőző is!

Felismerés

Egyik leggyakoribb cica fülprobléma a fülatka. Ez a parazita általában kölyök és fiatal macskákat betegít meg, de előfordulhat idősebb cicáknál is. Szintén fülatka állhat a hátterében, ha kedvencünk hallójáratában gyulladást észlelünk, kellemetlen szagot áraszt, esetleg egyensúly zavarokat, vagy hallásvesztésre utaló jeleket észlelünk rajta.

A rühösséget okozó élősködő egész életét a macska hallójáratában éli le, itt teszi le petéit, fejlődik ki és szaporodik. A fülrühösség általában fekete, darabos váladék képződésével jár és a viszketés szinte elviselhetetlenné válik az állat számára.

Az erős fülvakarás gyakran nyílt bőrsérülések kialakulásához vezet a fülkagyló mögött, ami hamar elfertőződhet. Gyakori, hogy egy ér megsérül a fülben és ezért a fülkagyló megduzzad, vérrel telik meg, ami sajnos csak műtéti úton hozható rendbe.

Kezelés

A cicát ilyen esetben mindenképp állatorvosnak kell látnia, aki mintát vesz a fülváladékból és mikroszkópos vizsgálat után állítja fel a pontos diagnózist. Az atkák elpusztításához fül géllel vagy nyakra cseppenthető szerekkel kell kezelni a cica fülét.


Nagyon fontos, hogy az együtt lakó háziállatokat együtt kell kezelni, hiszen az atka fertőző, így könnyedén átadhatják egymásnak az állatok. A macska alvóhelye, illetve a ház azon részei, ahol az állat sűrűn előfordul, alapos tisztítást és porszívózást igényel, mivel az állatok a környezetből is könnyen visszafertőződhetnek.

Ne feledd! A kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat. A sok váladék akár a hallójárat elzáródását is okozhatja.

Megelőzés

Megelőzésképpen ellenőrizzük gyakran háziállatunk fülét, hogy még a kezdeti stádiumban elcsíphessünk egy esetleges felülfertőződést. Alapvető fontosságú a hallójárat alapos és rendszeres tisztítása mindaddig, amíg váladék található a fülekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.