Városlista
2019. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Április 15. 13:09, hétfő | PR

Minden, amit a cica fülproblémáiról tudnunk kell

Minden, amit a cica fülproblémáiról tudnunk kell

Az egészséges macskák alapvetően igen ellenállóak a hallójárat betegségeivel szemben, ezért, ha cicánk gyakran rázza a fejét, vakarja a fülét, érdemes alaposan megvizsgálnunk.

Semmiképp se vegyük félvárról ezeket a tüneteket, mert amellett, hogy macskánk számára nagyon kellemetlen, fertőző is!

Felismerés

Egyik leggyakoribb cica fülprobléma a fülatka. Ez a parazita általában kölyök és fiatal macskákat betegít meg, de előfordulhat idősebb cicáknál is. Szintén fülatka állhat a hátterében, ha kedvencünk hallójáratában gyulladást észlelünk, kellemetlen szagot áraszt, esetleg egyensúly zavarokat, vagy hallásvesztésre utaló jeleket észlelünk rajta.

A rühösséget okozó élősködő egész életét a macska hallójáratában éli le, itt teszi le petéit, fejlődik ki és szaporodik. A fülrühösség általában fekete, darabos váladék képződésével jár és a viszketés szinte elviselhetetlenné válik az állat számára.

Az erős fülvakarás gyakran nyílt bőrsérülések kialakulásához vezet a fülkagyló mögött, ami hamar elfertőződhet. Gyakori, hogy egy ér megsérül a fülben és ezért a fülkagyló megduzzad, vérrel telik meg, ami sajnos csak műtéti úton hozható rendbe.

Kezelés

A cicát ilyen esetben mindenképp állatorvosnak kell látnia, aki mintát vesz a fülváladékból és mikroszkópos vizsgálat után állítja fel a pontos diagnózist. Az atkák elpusztításához fül géllel vagy nyakra cseppenthető szerekkel kell kezelni a cica fülét.


Nagyon fontos, hogy az együtt lakó háziállatokat együtt kell kezelni, hiszen az atka fertőző, így könnyedén átadhatják egymásnak az állatok. A macska alvóhelye, illetve a ház azon részei, ahol az állat sűrűn előfordul, alapos tisztítást és porszívózást igényel, mivel az állatok a környezetből is könnyen visszafertőződhetnek.

Ne feledd! A kezeletlen betegség súlyos szövődményekkel járhat. A sok váladék akár a hallójárat elzáródását is okozhatja.

Megelőzés

Megelőzésképpen ellenőrizzük gyakran háziállatunk fülét, hogy még a kezdeti stádiumban elcsíphessünk egy esetleges felülfertőződést. Alapvető fontosságú a hallójárat alapos és rendszeres tisztítása mindaddig, amíg váladék található a fülekben.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 15. 13:07, hétfő | PR

Felújítandó lakás - érdemes vagy sem 2019-ben?

Számos nehéz kérdés merülhet fel, ha szeretnénk új ingatlanhoz jutni. Érdemes-e hitelt felvenni? Tökéletes állapotú házba fektessünk, vagy vegyünk egy olyat, amit olcsóbban megkaphatunk, de még rá kell költenük?

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.

2019. Március 28. 14:26, csütörtök | PR

Ön is egy Chrysler büszke tulajdonosa?

Melyik Chrysler modellt mondhatja magáénak? A Voyager-t, a 300-at, a Neon-t, a PT Cruiser-t, a Vision-t, a Viper-t, a Sebring-et, a Crossfire-t vagy a Grand Caravan-t?