Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Április 28. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Mucha szépséges nőit mutatják be Pécsett

Mucha szépséges nőit mutatják be Pécsett

A szecesszió egyik legjelentősebb és legérdekesebb művésze, a festő, grafikus, díszlettervező, iparművész Alfons Mucha munkásságát mutatja be a Pécsi Galéria a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A tárlat április

Mucha sajátos, különleges tehetsége legteljesebben a díszítő grafikában nyilvánult meg. Ennek köszönheti mindmáig élő hírnevét. Bár művészetét a szecesszióra jellemző kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés, szépséges nőalakok jellemzik, nem vallotta magáénak az art nouveau elveit, nézeteit inkább a szimbolizmussal rokonította. A dekorativitás nála anatómiai pontossággal párosul.


A kiállítás keretében megtekinthető egy 86 darabos eredeti fotóanyag, amelyet Mucha készített modelljeiről, s ebben a formában még nem volt látható. Kiállításra kerülnek könyvillusztrációi, kiadványai is. A Pécsi Galéria Mucha-tárlata április 30. és június 6. között lesz látható a Széchenyi téri kiállítóteremben - közölte a Pécs2010 Sajtóiroda.


(MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő