Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Július 25. 07:41, hétfő | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Müncheni lövöldözés - Az elkövető egy éve tervezhette a vérengzést

Müncheni lövöldözés - Az elkövető egy éve tervezhette a vérengzést

A müncheni lövöldözés elkövetője a nyomozás vasárnapi állása szerint alaposan tanulmányozott korábbi ámokfutásos bűncselekményeket, és valószínűleg egy éve tervezte már a vérengzést.

Áldozatai többnyire kiskorú bevándorlók voltak, de nincsenek arra utaló jelek, hogy célzottan választotta volna ki őket. A péntek esti támadás három sebesültje még életveszélyben van, és időközben elkezdődött a politikai vita arról, hogy milyen tanulságok vonhatók le a hatóságok által előzetesen nem politikai hátterű ámokfutásként besorolt esetből.
A müncheni ügyészség, a városi rendőrség és a bajor tartományi bűnügyi hivatal (LKA) vasárnapi közös sajtótájékoztatóján Münchenben elhangzott, hogy a 18 éves német-iráni kettős állampolgár elkövető egy éve járt a 16 halálos áldozatot követelő winnendeni ámokfutás helyszínén, ahol fényképeket is készített, és ezután kezdhetett hozzá a vérengzés kiterveléséhez.

Az elkövető számítógépén találtak egy kiáltványt is, a szöveg elemzése még nem ért véget - közölték.

A Münchenben született és nevelkedett fiatalember holmijai között és adathordozóin számos anyagot - újságcikkeket, könyveket - találtak ámokfutásokról. Foglalkozott a norvég Anders Behring Breivik 77 halálos áldozatot követelő ámokfutásával is, amelynek ötödik évfordulóján, pénteken vérengzett Münchenben, de a Breivik-féle 1500 oldalas kiáltványt nem találták meg nála. Azonban az adathordozók vizsgálatával nem végeztek, több terabájt anyagot kell még átnézni.

Egyelőre nem tudni, hogy miért éppen München északi részén, az Olympia bevásárlóközponttal (OEZ) szemben lévő gyorsétteremben kezdett lövöldözni, de az biztosnak tűnik, hogy tettének nincsenek politikai vagy vallási vonatkozásai és áldozatait véletlenszerűen választotta ki.

A környék lakossági összetételéből is adódik, hogy a gyorsétteremben mindig vannak "migránsgyerekek" - mondta Robert Heinberger, az LKA vezetője.

Az elkövető 9 embert lőtt agyon, majd végzett magával. Áldozatai többnyire Münchenben vagy a környéken élő kiskorú bevándorlók, egy 15 éves magyar fiú, egy 14 éves német és egy 14 éves hontalan lány, egy 14 éves és egy 15 éves német-török kettős állampolgár fiú, egy 17 éves görög fiú, egy 19 éves német és egy 20 éves koszovói fiatalember, és egy 45 éves török nő.

A vasárnap frissített adatok szerint 35 ember sérülést meg a lövöldözéssel összefüggésben, de többen nem a helyszínen, hanem a belvárosban kitört pánikban.

Az elkövető igyekezett minél több embert a gyorsétterembe csábítani egy közösségi portálon nyitott hamis - egy valódi személy nevével, fényképével visszaélve létrehozott - profil révén szétküldött üzenetekkel. A nyomozás előzetes megállapításai alapján az áldozatok között nincs olyan ember, akivel kapcsolatban állt a közösségi portálon.

Az ámokfutó a saját életét kioltó fejlövéssel együtt 57 lövést adott le. Fegyvere egy színpadi kelléknek használt, lövedék kilövésére alkalmatlanná tett fegyverből használható lőfegyverré visszaalakított pisztoly volt.

A fegyvert az internet darknet néven ismert, főleg bűnözők által használt részén szerezhette be, erre utal egy, a darkneten folytatott üzenetváltása. Arra utaló nyomokat is találtak, hogy nagyon sokat játszott belső nézőpontú - a játékteret a játékos szemszögéből ábrázoló - erőszakos online játékokkal, mindenekelőtt a Counterstrike nevű játékkal, ami a nyomozás vezetői szerint nem szokatlan ámokfutóvá váló embereknél.

Az előzetes adatok szerint az elkövető szociofóbiában (bizonyos szociális, nyilvános helyzetekben fellépő szorongás) szenvedett. Tavaly nyáron hosszabb ideig egy kórház gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztályán feküdt, és a vérengzést megelőző időszakban gyógyszeres kezelés alatt állhatott. Azt egyelőre nem tudni, hogy szedte-e a gyógyszereket. Előfordulhat, hogy megszakította a kezelést, ami hozzájárulhatott az ámokfutáshoz vezető lelkiállapot kialakulásához.



A helyszínre vasárnap is ezrek mentek el, hogy virággal, gyertyával fejezzék ki együttérzésüket az áldozatok hozzátartozóival, és városszerte több megemlékezést tartottak. Reinhard Marx münchen-freisingi bíboros érsek, a német katolikus püspöki konferencia elnöke a Miasszonyunk-templomban tartott szentmisén az egymás iránti figyelem erősítésére és megbékélésre szólított fel.

Az eset tanulságairól kezdődött politikai vitában Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter, a jobbközép CDU politikusa és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokraták (SPD) elnöke a fegyvertartás szabályainak felülvizsgálatára helyezte a hangsúlyt vasárnapi interjúkban.

Thomas de Maiziere egy korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a münchenihez hasonló vérengzésekben az interneten elérhető erőszakos videóknak és az erőszakos számítógépes játékoknak is van szerepe.

Erről beszélt egy vasárnapi interjúban a CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője, Volker Kauder is, aki szerint "az internet szabadsága nem abszolút érték", és határt kell szabni mindennek, ami erőszakra ösztönöz. Hozzátette, hogy meg kell vizsgálni a belső nézőpontú erőszakos online játékok szabályozását is.

Várhatóan a német hadsereg (Bundeswehr) belföldi bevetésének alkotmányos szabályozása is vitatéma lesz a müncheni ámokfutás és a hét elején történt würzburgi iszlamista támadás révén. Ezt jelzi, hogy Joachim Herrmann bajor belügyminiszter egy interjúban - amely még a müncheni eset előtt készült - azt mondta, lehetőséget kell adni a rendőrségnek arra, hogy terrorveszély esetén segítséget kérjen a Bundeswehrtől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.