Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. December 18. 16:24, kedd | Helyi

Nagy Balázs Kardirex-díjat kapott

Nagy Balázs Kardirex-díjat kapott

Hagyomány a Győri Nemzeti Színházban, hogy az évad kiemelt előadásán átadják a Kardirex Művészeti Díjat. Fenyő Miklós–Egressy Zoltán: Aréna című országos ősbemutatója előtt Dr. Vasas Norbert adta át.

A kitüntetést a szombati premier Flippere, azaz Nagy Balázs vehette át.

Kardirex-díjat Dr. Vasas István, a Kardirex Egészségügyi Központ főigazgatója 2014-ben hívta életre. A kuratórium így kívánja elismerni és támogatni színházunk legkiemelkedőbb művészi teljesítményét nyújtó színészeit. 2014-ben Csankó Zoltán, 2015-ben Járai Máté, 2016-ban Töreky Zsuzsa, 2017-ben Posonyi Takács László, míg 2018-ban Nagy Balázs vehette át az elismerést.

A kitüntetett színész több mint húsz éve erősíti a Győri Nemzeti Színház kiváló csapatát. 1997-ben még úgy tervezte, hogy csupán egy évre szerződik ide, de beleszeretett a városba, a mai napig itt él, mindkét gyermeke itt született, és örökre hálás a városnak, amiért ismeretlenül is befogadta. A Győri Nemzeti Színházban az elmúlt két évtized alatt letette már névjegyét, a jobbnál jobb alakítások mellett párhuzamosan játszik a fővárosi Madách Színházban, és az utóbbi időben a Játékszínben is. „Szeretem Győrt és Budapestet is. És ameddig estéről estére képes leszek ADNI a színpadról, nem hagyom el ezt a két várost”.

Az idei Kardirex-díjas művész Fenyő Miklós musicaljeinek állandó szereplője, jól áll neki ez a kor, a magyar rock and roll stílus. Színészi palettáján egymás mögött sorakoznak fel a hazai operett irodalom és a külföldi musicalek főbb szerepei is. A női szíveket meghódító karakterek mellett örömteli számára, amikor megosztó személyiségeket jeleníthet meg. Nagy élvezettel játszotta a Doktor Zsivágóban Sztrelnyikovot, vagy éppen a Jézus Krisztus szupersztárban Pilátus szerepét. Mindkét előadást Arany Kotta Díjjal jutalmazta a Viva la musical! internetes portál. A tavalyi évad kiemelt bemutatójában, szintén Forgács Péter igazgató rendezésében, már uralkodóként harcolt ellenfeleivel, a magyar rockoperában ő játszhatta Istvánt, első királyunkat. Ezt az előadást és alakítását idén Arany Kotta Díjra jelölték.

Visszatérő partnere többek között Mahó Andrea és Járai Máté, akivel kiválóan egészítik ki egymást, legyen szó operettről vagy bohózatról. Kettősük, a Simon Kornél rendezte Ken Ludwig parádés darabban, a Primadonnákban továbbra is kihagyhatatlan, de ugyanez érvényes a Kisfaludy teremben bemutatott magyar mjuzikelkámedire, a Csoportterápiára is. Nagy Balázs saját bevallása szerint ugyan nem tartozik A padlás generációjához, évek során azonban beleszerelmesedett a legendás darabba, ami nemcsak a gyermekeket, de a felnőtteket is elbűvöli. Háda János rendezésének sikere túlnőtt a kamaratermen, így a zenés művet már a Nagyszínházban láthatja a lelkes közönség.

A színház 40 éves ünnepi gáláján kedvenc előadásából, a Nyomorultak című musicalből, az Üres a szék, üres az asztal című dallal azon kollégáinknak állított emléket, akik már nem lehetnek velünk. „Szeretnék minden reggel belenézni a tükörbe, igaz embernek maradni. Mosolyt csalni az emberek szívébe, és azt adni, amit csak én tudok”. Ez a mosoly lett NagyBazsi névjegye. „Volt már konfliktusom ebből, hogy állandóan mosolygok, pályakezdőként idősebb kollégaimat ez nagyon idegesítette, nem tudok ezen változtatni, én ilyen vagyok!”

A Győri Nemzeti Színház társulatától 2012-ben Kisfaludy-díjat kapott, míg a város Győr Művészetéért díjjal tüntette ki. Majd a közönség TAPS-díjat szavazott neki, és 2014-ben átvehette a megtisztelő Szent István-díjat. A díjakhoz méltóan a társadalmi felelősségvállalás és a jótékonykodás összefonódott a nevével. Évek óta aktív résztvevője a Jótékonysági kerékpártúrának, a fiatalokkal együtt tekernek ki a táplánypusztai szociális intézményig, és az ott élőkkel egy szép és értékes napot töltenek együtt. Az élet nagy és érzékeny feladatai mellett sokat tesz egészségéért is. A sport állandó része életének. Stílszerűen ajándékozta meg magát születésnapjára: 42 évesen lefutotta a 42 km-es maratoni távot.

Forrás, fotó: gyoriszinhaz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense