Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Szeptember 26. 19:11, kedd | Belföld
Forrás: mti

Negyedével csökkentek a kórházi ellátással összefüggő járványok Magyarországon

Negyedével csökkentek a kórházi ellátással összefüggő járványok Magyarországon

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tájékoztatása szerint Magyarországon a 2015-ös adatokhoz képest negyedével csökkentek az egészségügyi ellátással közvetlen összefüggésben kialakuló járványok száma.

A szaktárca ezt arra a Magyar Nemzet által közölt jelentésre reagálva közölte, amelyben az áll: tavaly 1481 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban.

Az Emmi szerint világjelenségről van szó, oka pedig, hogy egyre súlyosabb a kórházban ellátott betegek köre, egyre magasabb kockázatú beavatkozásokat hajtanak végre és terjed az antibiotikumok helytelen alkalmazása. Hozzátették: a fertőzés kockázatát növeli, ha a beteg életkora vagy állapota miatt eleve legyengült.

A tendencia ellenére az Emmi szerint a magyar kórházakban javult a megelőzési gyakorlat és csökkent a kórházi járványok száma. "A magyar megoldások és intézkedések egyértelműen eredményesek, a jelentési fegyelem folyamatosan javul, a biztonságos betegellátás feltételei adottak" - olvasható a szaktárca közleményében.

Kifejtették, hogy 2015-höz képest nagyságrendileg 10 százalékkal csökkent a bejelentett kórházi járványok száma, a legnagyobb mértékben az egészségügyi ellátással közvetlen összefüggésben kialakuló járványok mennyisége csökkent, a 2015-ös adatokhoz képest a negyedével. 2014 óta folyamatos és számottevő csökkenés tapasztalható a Clostridium difficile (CDI) okozta fertőzések számában, ennek előfordulása gyakorisága Magyarországon a finn és a német adatoknál is alacsonyabb. A CDI mellett a kórházi véráramfertőzések, illetve a több antibiotikum hatásával szemben ellenálló, úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések is kötelezően jelentendők. A bejelentett véráramfertőzések előfordulása az előző évhez képest gyakorlatilag változatlan maradt, míg a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések esetén az előfordulási gyakoriság emelkedése tapasztalható - írták.

Kiemelték továbbá, hogy az egészségügyi ellátásba bekerült betegek szervezete, immunrendszere gyakran legyengült, nem ritkán már fennálló fertőző betegséggel érkeznek az ellátó intézménybe, így őket a fertőzések is könnyebben elérik. Gyakori az is, hogy a beteg immunrendszerének mesterséges gyengítése miatt a fertőződést a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni.

Az Emmi közleményében azt írta, szakmai prioritás a kézhigiénés gyakorlat fejlesztése, ezt egy 11,4 milliárd forintos program is támogatja, de elindítanak egy másik, 10 milliárdos programot is a betegbiztonság növelése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.