Városlista
2019. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2019. Január 16. 12:05, szerda | Helyi

Nem csak a fejre kerülhet korona

Nem csak a fejre kerülhet korona

Fogaink az idő múlásával tönkre mehetnek. Ehhez hozzájárulhatnak genetikai adottságok is, illetve az, ha az ember nem megfelelően, vagy nem rendszeresen ápolja a fogsorát.

Az emberek nagy része mégis szép, egészséges, hófehér fogakról álmodozik, amely kellő önbizalmat ad neki, hogy bátran rámosolyoghasson a világra. Ha elhanyagoljuk fogainkat, hamar bekövetkezhet, amitől annyi ember fél. A fogfájással és a különböző fogínybetegségekkel kellemetlenségek, amelyeknek sok esetben csak a fog eltávolítása vet véget.

Milyen esetben van szükség koronára?

Szakemberek szerint a magyar lakosság nagy részének nagyon rossz állapotban vannak a fogai. Ennek az egyik oka az, hogy nem járunk be a rendszeres kontroll vizsgálatokra, hanem addig halogatjuk a fogorvosi látogatást, amíg már aludni nem bírunk a fogfájástól. Pedig sok esetben, ha a fogorvos még időben észre tudná venni az apró gondokat, meg tudná menteni azokat a fogakat, melyeket lehetséges hogy pár hónap elteltével így márki kell húznia. Fogkorona felhelyezésére akkor lehet szükség, amikor nagy mértékben szuvasodott a fog, vagy esetleg gyökérkezelés, vagy szuvasodás következtében a fog annyira elgyengült, hogy fennáll a veszély, hogy megreped vagy eltörik. Ha nagy méretű fogtömésre van szükség és az eredeti koronából már nem marad akkora rész, hogy a tömést meg tudja tartani, esetleg ha szabálytalan, vagy elszíneződött fogainkat szeretnénk szebbé varázsolni.

Hány féle korona közül választhatunk?

Ha bármilyen okból fogkorona felhelyezésére van szükség, akkor a fogorvosnak először meg kell vizsgálnia az összes fogunkat, majd fel kell állítania egy kezelési tervet. A koronához elő kell készítenie a fogat, mely a legtöbbször csiszolásból áll, majd ezután egy speciális lenyomatott kell készíteni a fogról, annak érdekében, hogy a fogtechnikus olyan fogkoronát tudjon készíteni, amely tökéletesen passzol a fogsorunkba. A korona színárnyalatának a kiválasztását a fogorvos, a fogtechnikussal együtt végzi el. A korona készülhet fémből, fém-kerámiából, cirkonból vagy porcelánból is. Fogkorona készítése és felhelyezése előtt fontos tudni, hogy esztétikai, egészségügyi és funkcionális szempontokat egyaránt mérlegel a fogorvos, a fogkorona elkészíttetése előtt, hiszen a koronának nem csak látványban kell illeszkednie a fogsor többi részéhez, hanem annak rágóképességét is meg kell tartania, emellett fontos feladata lehet a szomszédos fogak elmozdulásának, illetve az állkapocs-ízületek elváltozásának megakadályozásában is.

A fémből készült koronákat régi megoldásnak szokták emlegetni, hiszen fémes színéből kifolyólag ma már nem számít túl esztétikus megoldásnak. A Cirkon korona manapság az egyik legmodernebb koronatípus. Rengetegen válasszák, hiszen fémmentes, így a fémallergiások számára is tökéletes megoldást nyújt. A fém-kerámia koronák a legelterjedtebb csoportja a koronáknak. Ez szépen igazítható fogaink színéhez, emellett bármely régióba javasolják felhelyezni. A legesztétikusabbak természetesen a teljes kerámiából készült koronák, hiszen ezek tökéletesen tudnak passzolni a fogsorunk többi részéhez, emellett pedig az idő múlásával sem fog az a kellemetlen fémes csík megjelenni a fogak alsó felén, ami a fém koronáknál például jellemző.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 21. 07:56, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp április 22-től

2019. Április 21. 07:53, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 16. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2019. Április 20. 07:30, szombat | Helyi

Élő tv-sportközvetítések - szombat, vasárnap, hétfő

A szombati, vasárnapi és hétfői élő sportközvetítések a hazai televíziókban:

2019. Április 19. 07:01, péntek | Helyi

TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSOKRÓL ÉS NYITVA TARTÁSOKRÓL – HÚSVÉT

Hiba-és kárbejelentés, szolgáltatási hibabejelentő