Városlista
2019. február 22, péntek - Gerzson

Hírek

2019. Január 16. 12:05, szerda | Helyi

Nem csak a fejre kerülhet korona

Nem csak a fejre kerülhet korona

Fogaink az idő múlásával tönkre mehetnek. Ehhez hozzájárulhatnak genetikai adottságok is, illetve az, ha az ember nem megfelelően, vagy nem rendszeresen ápolja a fogsorát.

Az emberek nagy része mégis szép, egészséges, hófehér fogakról álmodozik, amely kellő önbizalmat ad neki, hogy bátran rámosolyoghasson a világra. Ha elhanyagoljuk fogainkat, hamar bekövetkezhet, amitől annyi ember fél. A fogfájással és a különböző fogínybetegségekkel kellemetlenségek, amelyeknek sok esetben csak a fog eltávolítása vet véget.

Milyen esetben van szükség koronára?

Szakemberek szerint a magyar lakosság nagy részének nagyon rossz állapotban vannak a fogai. Ennek az egyik oka az, hogy nem járunk be a rendszeres kontroll vizsgálatokra, hanem addig halogatjuk a fogorvosi látogatást, amíg már aludni nem bírunk a fogfájástól. Pedig sok esetben, ha a fogorvos még időben észre tudná venni az apró gondokat, meg tudná menteni azokat a fogakat, melyeket lehetséges hogy pár hónap elteltével így márki kell húznia. Fogkorona felhelyezésére akkor lehet szükség, amikor nagy mértékben szuvasodott a fog, vagy esetleg gyökérkezelés, vagy szuvasodás következtében a fog annyira elgyengült, hogy fennáll a veszély, hogy megreped vagy eltörik. Ha nagy méretű fogtömésre van szükség és az eredeti koronából már nem marad akkora rész, hogy a tömést meg tudja tartani, esetleg ha szabálytalan, vagy elszíneződött fogainkat szeretnénk szebbé varázsolni.

Hány féle korona közül választhatunk?

Ha bármilyen okból fogkorona felhelyezésére van szükség, akkor a fogorvosnak először meg kell vizsgálnia az összes fogunkat, majd fel kell állítania egy kezelési tervet. A koronához elő kell készítenie a fogat, mely a legtöbbször csiszolásból áll, majd ezután egy speciális lenyomatott kell készíteni a fogról, annak érdekében, hogy a fogtechnikus olyan fogkoronát tudjon készíteni, amely tökéletesen passzol a fogsorunkba. A korona színárnyalatának a kiválasztását a fogorvos, a fogtechnikussal együtt végzi el. A korona készülhet fémből, fém-kerámiából, cirkonból vagy porcelánból is. Fogkorona készítése és felhelyezése előtt fontos tudni, hogy esztétikai, egészségügyi és funkcionális szempontokat egyaránt mérlegel a fogorvos, a fogkorona elkészíttetése előtt, hiszen a koronának nem csak látványban kell illeszkednie a fogsor többi részéhez, hanem annak rágóképességét is meg kell tartania, emellett fontos feladata lehet a szomszédos fogak elmozdulásának, illetve az állkapocs-ízületek elváltozásának megakadályozásában is.

A fémből készült koronákat régi megoldásnak szokták emlegetni, hiszen fémes színéből kifolyólag ma már nem számít túl esztétikus megoldásnak. A Cirkon korona manapság az egyik legmodernebb koronatípus. Rengetegen válasszák, hiszen fémmentes, így a fémallergiások számára is tökéletes megoldást nyújt. A fém-kerámia koronák a legelterjedtebb csoportja a koronáknak. Ez szépen igazítható fogaink színéhez, emellett bármely régióba javasolják felhelyezni. A legesztétikusabbak természetesen a teljes kerámiából készült koronák, hiszen ezek tökéletesen tudnak passzolni a fogsorunk többi részéhez, emellett pedig az idő múlásával sem fog az a kellemetlen fémes csík megjelenni a fogak alsó felén, ami a fém koronáknál például jellemző.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 22. 19:00, péntek | Helyi

I. Arrabona Állásbörze-2019. március 1. Győr, ETO Park Élményközpont

Nincs munkahelyed, vagy váltanál? Szeretnél több lehetőségről egy helyen tájékozódni? LÁTOGASS EL ÁLLÁSBÖRZÉNKRE, és tedd fel kérdéseid a régió legjelentősebb munkaadóinak. Regisztrálj a helyszínen, és NYERJ LAPTOPOT!

2019. Február 22. 18:06, péntek | Helyi

Meglepetéssel készül a két győri műsorvezető A Dal döntőjében

Döntőjéhez érkezett A Dal 2019: szombaton kiderül, hogy melyik mű lesz Magyarország legjobb dala. A két győri, Dallos Bogi és Freddie, meglepetéssel készülnek.

2019. Február 20. 14:54, szerda | Helyi

Tűz ütött ki egy győri óvodában

Az ott tartózkodóknak sikerült még időben elhagyniuk az épületet- számolt be honlapján a Országos Katasztrófavédelemi Igazgatóság.

2019. Február 19. 15:30, kedd | Helyi

Húsvétra elkészül a belvárosi keresztút

A Győr belvárosi szabadtéri keresztút a Győri Egyházmegye, az önkormányzat, valamint elkötelezett helyi vállalkozók összefogásából, kortárs alkotók közreműködésével készül. Az Európában egyedülálló projekt részleteiről kedde