Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Május 26. 14:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Nem kell félni az emlőráktól – nyílt nap a SOTE-n

Nem kell félni az emlőráktól – nyílt nap a SOTE-n

Jobb félni, mint megijedni – tartja a régi mondás, de rögtön hozzá is tehetjük: félelem nélkül élni a legjobb. Erre figyelmezteti a nőket a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája, amely szombaton ismét nyílt napot sz

A legtöbben reméljük, hogy súlyos betegségek egyáltalán nem, vagy leghamarabb csak évtizedek múlva támadnak ránk. A nők és férfiak esetében más-más típusbetegségekkel kapcsolatban, de mind gyakrabban tapasztaljuk, hogy egyre fiatalabb korosztályra találnak rá kórok, amelyekről viszont tudni kell, hogy ha megfelelő időben orvoshoz fordulunk, velük, megelőzhetjük őket.



Ennek jegyében szervez tavalyi nagysikerű rendezvénye után most szombaton 9 órától ismét nyílt napot a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinikája (az Üllői út 78/A alatt), a téma pedig mi más is lehetne, mint az emlőrák, amely akár az éppen felnőtté vált lányokra is kivetheti a hálóját.


Minden hetedik nő



Hazánkban körülbelül minden hetedik nőt érint az emlőrák, világszerte pedig évente egymillió új beteget regisztrálnak. Pedig a helyes életmód, a rendszeres (ön)vizsgálat és a szűréseken való rendszeres megjelenés garancia volna a nagy baj elkerülésére; az időben felfedezett emlőrák gyógyítható - hívja fel a figyelmet dr. Dank Magdolna, a klinika osztályvezető főorvosa, a nyílt nap házigazdája és első előadója.



A „Nyílt nap a női egészségről, nyíltan az emlőrákról" mottójú, este 6 óráig tartó rendezvényen felszólal rajta kívül a terület számos szakembere, említve például az emlő egészségesen tartását, a kezdődő daganat felfedezését, a táplálkozással, sportolással összefüggő lehetőségeket, de a várandós anyák esetén fellépő betegséget is.


Kérdezni, konzultálni


Az előadásokon kívül az érdeklődők részt vehetnek többek között röntgen mammográfiai vizsgálaton, ultrahangon és fizikális vizsgálaton, és személyesen is konzultálhatnak a jelenlévő orvosokkal (onkológus, radiológus, patológus, plasztikai sebész, nőgyógyász).


Azok a nők, akik a témában személyesen esetleg nehezebben nyílnak meg, előre a kerdes.onkonyiltnap@gmail.com elektronikus levélcímen tehetik fel kérdéseiket, a május 29-ei nyílt napról pedig az emloraknyiltnap.freewb.hu honlapon szerezhető be bővebb információ.



(MNO)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.