Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Január 18. 18:41, péntek | Helyi
Forrás: Győr- Moson - Sopron Megyei kormányhivatal, MTI, kisalföld

Összefoglaló az elmúlt napok időjárásáról

Összefoglaló az elmúlt napok időjárásáról

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye 26 kistérségében.

A rendkívüli időjárás nagy káoszt okozott az egész országban. A közlekedési balesetek száma az egekbe ugrott, és sok helyen mentőosztagok próbálnak segíteni a hóval elzárt területeken. Délelőtt összesen 18 elzárt település volt az országban.


Rengetegen akadtak el az utakon, a teherautók elől pedig lezárták a magyar-szlovén határt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére, mert azokban a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 kilométer/órás sebességet elérő szél hótorlaszokat emelhet.


Győr-Moson-Sopron megyében a reggeli órákban az alsóbbrendű utak nagy része járhatatlan volt, emellett Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén még mindig vannak járhatatlan szakaszok. A főutakon lassó tempóban lehet haladni, A Kisalföld Volán buszai több vonalon késnek, néhány járat pedig el sem indul a rendkívüli időjárás miatt. Csorna környékén több jármű is árokba csúszott. A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a nyugat-dunántúli régióban a viharos szél hóátfúvásokat okoz, ez pedig megnehezíti a vasúti közlekedést.
A havazás elsősorban a váltóátállításnál okoz problémát a vasúti közlekedésben. Átlagosan húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében. A MÁV Zrt. dolgozói folyamatosan tisztítják a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, továbbá a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat.


A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egyre többfelé lehet havazásra számítani, a Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat. A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi-északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű, de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több hullhat. Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak.
A megyei kormányhivatal arra kéri a lakosokat csak indokolt esetben és felkészülten induljanak útnak, vigyenek magukkal lapátot, pokrócot. Csak teli üzemanyagtankkal induljanak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense