Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Február 21. 14:48, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Otthonaik elhagyására kényszerültek az árvíz miatt

Otthonaik elhagyására kényszerültek az árvíz miatt

Kilenc házból kellett kitelepíteni az embereket Ipolytarnócon, mivel az Ipoly ismét kilépett medréből - mondta el a hírTV-nek Szentiványi Árpád, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főosztályvezetője.

A falu szélső házaiban lakókat az idei télen már harmadszor sújtja az árvíz, karácsonykor, majd újév első napjaiban is védekezniük kellett a víz ellen. A gát megépítése jelenthetne megoldást számukra, ám az több százmillió forintba kerülne.

Az olvadás és az esőzés miatt az Ipolyon elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a Zagyván és a Tarnán viszont már elrendelték a másodfokot.

Egyre hatalmasabbá válik a belvíz

Folyamatosan nő a belvízzel elöntött terület nagysága. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz tartozó területen már hatezer hektár föld van víz alatt, ennek fele vetés és szántóföld.

A hamvas-sárréti és a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszokon másodfokú, a tiszai szakaszokon pedig elsőfokú a készültség. A körösi vízügyi igazgatóság területén is 13 ezer hektáron áll a víz a gyors hóolvadás miatt, ebből 8 ezer szántó.

A vízügyi igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából már kilencben első- illetve másodfokú védekezés folyik. A 13 szivattyútelep a hónap eleje óta folyamatosan működik, eddig már 6 millió köbméter vizet emeltek át a Körösökbe.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.