Városlista
2017. november 21, kedd - Olivér

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

Majmokon végzett kísérleti kutatás kimutatta, hogy őssejt segítségével lehetséges, hogy a gyermekkori rák okozta károsodás következtében meddővé vált férfiak is egészséges gyermekek nemzésére legyenek alkalmasak - számol be az új eredményekről aBBC.

A kemoterápia és a sugárkezelés igaz, hogy megöli a tumoros sejteket, de ugyanakkor azokat a sejteket is, amelyek a sperma előállításáért felelősek. Legújabb kutatásukban a tudósok majmoknál először a spermát termelő őssejteket eltávolították, majd ezután fogtak hozzá a rák kezeléséhez, majd végül visszaültették a spermát termelő sejteket az állatokba.

Ezzel a felfedezéssel mérföldkőhöz érkezett a tudomány. Azoknak a férfiak, akik rákos kezelés előtt állnak, megoldás lehet, hogy a kezelés előtt lefagyasztják spermájukat, ugyanakkor ez nem opció a fiatal fiúk számára, akik még nem érték el a pubertáskort.

Ugyanakkor spermiogoniális őssejttel már rendelkeznek a fiúgyermekek is. Majmokon végzett kutatások során ebből az őssejtből vettek mintát, majd mélyhűtőbe tárolták. Ezt követően láttak hozzá a kemoterápiás kezeléshez.

A kezelést követően visszaültették a korábban eltávolított őssejtet. A felnőttek közül 12-ből 9-en, a pubertás korúaknál 5-ből 3-an később képesek voltak utódokat nemzeni.

Ezek érdekelhetnek még

2017. November 21. 12:46, kedd | Belföld

Kilencen szenvedtek klórgázmérgezést az egyik nyíregyházi uszodában

Kilencen szenvedtek klórgázmérgezést az egyik nyíregyházi uszodában kedd délelőtt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

2017. November 21. 12:33, kedd | Belföld

Elfutott az ellenőrök elől egy kamionsofőr Zalában

Elfutott a közlekedési hatóság ellenőrei elől egy kamionsofőr Teskándról, a rendőrök a szomszéd falu italboltjában találtak rá a vezetéstől egyébként többszörösen eltiltott férfira

2017. November 21. 11:55, kedd | Belföld

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni - hívta fel a figyelmet a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató MTI-nek küldött közleményében.

2017. November 21. 10:23, kedd | Belföld

Felborult egy teherautó Hahót közelében, lezárták a 74-es főutat

Teljes szélességében lezárták a 74-es főutat Hahót közelében, mert felborult egy tehergépkocsi, rakománya pedig az úttestre dőlt - közölte a rendőrség honlapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.