Városlista
2017. június 28, szerda - Levente, Irén

Hírek

2012. November 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

A meddő férfiakon is segíthet az őssejt

Majmokon végzett kísérleti kutatás kimutatta, hogy őssejt segítségével lehetséges, hogy a gyermekkori rák okozta károsodás következtében meddővé vált férfiak is egészséges gyermekek nemzésére legyenek alkalmasak - számol be az új eredményekről aBBC.

A kemoterápia és a sugárkezelés igaz, hogy megöli a tumoros sejteket, de ugyanakkor azokat a sejteket is, amelyek a sperma előállításáért felelősek. Legújabb kutatásukban a tudósok majmoknál először a spermát termelő őssejteket eltávolították, majd ezután fogtak hozzá a rák kezeléséhez, majd végül visszaültették a spermát termelő sejteket az állatokba.

Ezzel a felfedezéssel mérföldkőhöz érkezett a tudomány. Azoknak a férfiak, akik rákos kezelés előtt állnak, megoldás lehet, hogy a kezelés előtt lefagyasztják spermájukat, ugyanakkor ez nem opció a fiatal fiúk számára, akik még nem érték el a pubertáskort.

Ugyanakkor spermiogoniális őssejttel már rendelkeznek a fiúgyermekek is. Majmokon végzett kutatások során ebből az őssejtből vettek mintát, majd mélyhűtőbe tárolták. Ezt követően láttak hozzá a kemoterápiás kezeléshez.

A kezelést követően visszaültették a korábban eltávolított őssejtet. A felnőttek közül 12-ből 9-en, a pubertás korúaknál 5-ből 3-an később képesek voltak utódokat nemzeni.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Június 28. 16:16, szerda | Belföld

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

Különös, eltérő időpontokban életüket vesztő, de valamilyen sajátos rítus részeként együtt eltemetett tizenegy ember maradványait rejtő késő bronzkori,

2017. Június 28. 14:40, szerda | Belföld

Megszökött egy rab a fővárosban

Megszökött egy fővárosi egészségügyi intézménybe kihelyezett rab szerda délelőtt, a 43 éves nőt a rendőrség keresi - közölte a Büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője szerdán az MTI-vel.

2017. Június 28. 13:04, szerda | Belföld

Szerverkábel átvágása miatt leállt az internetes jegyértékesítés a MÁV-nál

Elektromos kábelátvágás miatt leállt a MÁV Déli pályaudvaron lévő szerverterme, az erről üzemeltett informatikai rendszerek délelőtt 10 óra után leálltak

2017. Június 28. 11:55, szerda | Belföld

Tűz a Fertő tónál - Kigyulladt egy cölöpház

Kigyulladt egy cölöpház a Fertó tónál. Az erős szélnek köszönhetően 2 további házra átterjedt a tűz. Az oltás már folyamatban, de az erős szél nagyban nehezíti a munkát.