Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Június 18. 17:00, hétfő | Helyi
Forrás: Németh Viktória

Győrben dupláz a Múzeumok Éjszakája - Szombaton újabb programok csábítják el az érdeklődőket

Győrben dupláz a Múzeumok Éjszakája - Szombaton újabb programok csábítják el az érdeklődőket

2003 óta évente kétszer éjszaka is kinyitnak a város múzumai, hogy kiváló programokon, nem mindennapi tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók.

A Xántus János Múzeum Széchenyi téri épületében a honfoglalás korának mindennapjai, a Lapidáriumban a germán és római harci hagyományok elevenedtek meg, a múzeum udvarán lovagi vívóbemutatón vehettek részt a lovagkor rajongói. A Városi Művészeti Múzeumba látogatók rendhagyó vezetéssel járhatták be a Francisco de Goya műveit bemutató tárlatot.

A 10. Múzeumok Éjszakája ismét nagy sikert ararott, s most szombaton tovább folytatódnak a Városi Művészeti Múzeumban Goya kísértetei címmel. Az Esterházy- palotában egymást követik a kiállításhoz kapcsolódó előadások, amiket maguk a kiállító művészek tartanak, így nemcsak a témába tudjuk beleásni magunkat, hanem megismerhetjük a művészeket, s bátran tehetüünk fel kérdéseket egy-egy mű megértésével kapcsolarban.

A palota aulájában Diák Mónika Viktória tart tárlatvezetést Elillanó mesevilág című kiállításán. A Napóleon-házban Malasits Zsolt negyed évszázados alkotói munkásságát bemutató tárlatát ismerteti meg a közönséggel. A Magyar Ispitában Pézman Andrea képzőművésszel újonnan nyíló kiállítása kapcsán találkozhatnak az érdeklődők, valamint – egy különleges performance keretében – bemutatkoznak az Ékszerdoboz című tárlat alkotói is: Kokas Éva, Borkai Petra, Németh Hajnal Auróra és T. Csapó Dorottya.

A Múzeumok Éjszakája programkínálatában azonban nem csak a kiállításoké a főszerep: Goya rézkarc-sorozataihoz kapcsolódva tangóbemutató „forrósítja fel” a hangulatot az Albatrosz Tánccsoport Egyesület közreműködésével, valamint számos zenei program is színesíti az estét.

A zenefolyam késő estig lüktet a belváros szívében. Az Arrabona Ensemble együttes előadásában különleges világzenei koncert hangjai töltik be az Esterházy-palotát. A Samba De La Noche brazil és spanyol dallamai mellé a Konga City latin ritmusokat hoz. A Napóleon-házban a Spontán társulás népzenei koncertjén vehetnek részt az érdeklődők, a Zsinagógában a Snétberger Zenei Tehetségközpont diákjainak előadása kap helyet, a Borsos-házban pedig barokk és klasszikus művek révén Kis Éji Zenét hallgathatnak a zenekedvelők.

Ezen az estén a gyerekek is találhatnak számukra érdekes programot a múzeumépületekben. A Goya-kiállítás programjaiból a legkisebbek is kivehetik részüket: az Esterházy-palota pincéjében mindenki bepillanthat a bikaviadalok világába, a vállalkozó kedvű apróságok pedig torreádorként is kipróbálhatják magukat a Borsos-ház udvarán.

Az éjszaka programjait kivételes gasztronómiai meglepetések fűszerezik. Gábyméry fagylaltozójában ezúttal a Múzeumok Éjszakájáról elnevezett fagylaltkompozíció örvendezteti meg az édesszájúakat, a Napsugár Koktélbár pedig gyümölcsös-zamatos koktél-különlegességekkel készül az estére.

Színes programok és pezsgő belvárosi forgatag vár minden múzeumbarátot ezen a varázslatos nyári éjszakán. Ugye ezt Ön sem hagyja ki?

Fotó: Nagy Péter

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense