Városlista
2018. július 18, szerda - Frigyes

Hírek

2011. Június 15. 09:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben az Európai Ifjúsági Parlament első nemzetközi ifjúsági fóruma

Győrben az Európai Ifjúsági Parlament első nemzetközi ifjúsági fóruma

2011. június 15-19. között Győrben kerül megrendezésre az Európai Ifjúsági Parlament (European Youth Parliament, továbbiakban EYP) első nemzetközi ifjúsági fóruma. Az ülés 16-22 éves magyar és külföldi fiatalok, összesen 80 fő rész

A Nyári Ifjúsági Fórum fő témája a Duna Régió Stratégia lesz, ezen belül is a résztvevők olyan témákat tárgyalnak meg, melyek kiemelt prioritással rendelkeznek a magyar Európai Uniós elnökség programjában is. Az esemény magyarországi helyszínéül Győrt, "a találkozások városát" választottuk, támogatva a Duna-stratégiában betöltött szerepét.

A rendezvényt az Európai Ifjúsági Parlament magyarországi és lengyelországi nemzeti bizottsága közösen szervezi meg a régió országainak, így Németország, Ausztria, Szlovákia, Szerbia, Bulgária, Horvátország, Csehország és Románia részvételével.

A projekt célja kettős: a fiatalok határ menti együttműködésének megerősítése, a globális kihívások (mint például a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás, a migráció) megismertetése a fiatalokkal, az európai együttműködés előmozdítása az ifjúságpolitika területén a lengyel és a magyar ifjúsági szervezet együttműködése által, a különböző országok fiataljai közötti kölcsönös megértés elősegítése a résztvevő országok száma által, valamint a szolidaritás és a tolerancia erősítése a fiatalok között, különösen az Európai Unió társadalmi kohéziójának erősítése érdekében. Ezen kívül kiemelten fontos szerepet kap a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése, illetve a Duna-stratégia, mint a magyar elnökség egyik prioritásának megismertetése, és az ezzel kapcsolatos problémák és azok megoldási ötleteinek összegyűjtése.

Az Európai Ifjúsági Parlament 1987-ben Franciaországból indult -azóta páneurópai mozgalommá nőtt-, pártoktól és kormányoktól független oktatási program. Magyarországon a Pillar Alapítvány keretei között működő EYP 2007 őszén indította el tevékenységeit. A keretei között szervezett események a fiatalok mindennapjait és jövőjét érintő, az Európai Unió szakpolitikáinak aktualitásait járják körbe. A résztvevő 16-22 éves fiatalok az Európai Parlamentben ülő felnőtt kollégáik munkáját modellezve ugyanúgy szakbizottságokban és plenáris ülésen vitatják meg Európa aktuális kérdéseit. Az EYP célja elsősorban a fiatalok társadalmi részvételének erősítése és a fiataloknak az Európára jellemző, parlamentáris döntéshozatali folyamatokkal való megismertetése.

A rendezvény a Külügyminisztérium támogatásával valósul meg, mint az Európai Unió Tanácsa Magyar Elnökségének rendezvénye.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Július 18. 06:15, szerda | Helyi

Megszületett Nyári Dia gyermeke

A győri lány, Nyári Dia közösségi oldalain tette közzé, hogy megszületett első gyereke, Zétény Bertalan.

2018. Július 17. 16:40, kedd | Helyi

Hajózzatok egyet a Fenyő Miklós koncert előtt

A nagy érdeklődésre való tekintettel, most egy újabb időpontot is ajánl a GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményprogramok idegenvezetői csapata. Naplemente-túrára várják az érdeklődőket július 21-én.

2018. Július 16. 12:40, hétfő | Helyi

Győr a fröccs városa is

Nagy érdeklődés kísérte hétvégén a XIV. Győri Rotary Fröccsnapokat.

2018. Július 15. 10:52, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: