Városlista
2018. január 16, kedd - Gusztáv

Hírek

2011. Június 15. 09:30, szerda | Helyi
Forrás: Nyugathír

Győrben az Európai Ifjúsági Parlament első nemzetközi ifjúsági fóruma

Győrben az Európai Ifjúsági Parlament első nemzetközi ifjúsági fóruma

2011. június 15-19. között Győrben kerül megrendezésre az Európai Ifjúsági Parlament (European Youth Parliament, továbbiakban EYP) első nemzetközi ifjúsági fóruma. Az ülés 16-22 éves magyar és külföldi fiatalok, összesen 80 fő rész

A Nyári Ifjúsági Fórum fő témája a Duna Régió Stratégia lesz, ezen belül is a résztvevők olyan témákat tárgyalnak meg, melyek kiemelt prioritással rendelkeznek a magyar Európai Uniós elnökség programjában is. Az esemény magyarországi helyszínéül Győrt, "a találkozások városát" választottuk, támogatva a Duna-stratégiában betöltött szerepét.

A rendezvényt az Európai Ifjúsági Parlament magyarországi és lengyelországi nemzeti bizottsága közösen szervezi meg a régió országainak, így Németország, Ausztria, Szlovákia, Szerbia, Bulgária, Horvátország, Csehország és Románia részvételével.

A projekt célja kettős: a fiatalok határ menti együttműködésének megerősítése, a globális kihívások (mint például a fenntartható fejlődés, a klímaváltozás, a migráció) megismertetése a fiatalokkal, az európai együttműködés előmozdítása az ifjúságpolitika területén a lengyel és a magyar ifjúsági szervezet együttműködése által, a különböző országok fiataljai közötti kölcsönös megértés elősegítése a résztvevő országok száma által, valamint a szolidaritás és a tolerancia erősítése a fiatalok között, különösen az Európai Unió társadalmi kohéziójának erősítése érdekében. Ezen kívül kiemelten fontos szerepet kap a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítése, illetve a Duna-stratégia, mint a magyar elnökség egyik prioritásának megismertetése, és az ezzel kapcsolatos problémák és azok megoldási ötleteinek összegyűjtése.

Az Európai Ifjúsági Parlament 1987-ben Franciaországból indult -azóta páneurópai mozgalommá nőtt-, pártoktól és kormányoktól független oktatási program. Magyarországon a Pillar Alapítvány keretei között működő EYP 2007 őszén indította el tevékenységeit. A keretei között szervezett események a fiatalok mindennapjait és jövőjét érintő, az Európai Unió szakpolitikáinak aktualitásait járják körbe. A résztvevő 16-22 éves fiatalok az Európai Parlamentben ülő felnőtt kollégáik munkáját modellezve ugyanúgy szakbizottságokban és plenáris ülésen vitatják meg Európa aktuális kérdéseit. Az EYP célja elsősorban a fiatalok társadalmi részvételének erősítése és a fiataloknak az Európára jellemző, parlamentáris döntéshozatali folyamatokkal való megismertetése.

A rendezvény a Külügyminisztérium támogatásával valósul meg, mint az Európai Unió Tanácsa Magyar Elnökségének rendezvénye.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Január 15. 15:40, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Borkai Zsolttal és az Audi vezetőségével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt munkamegbeszélést folytatott Peter Kösslerrel, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagjával és Achim Heinflinggel, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnökével a Parlamentben.

2018. Január 15. 15:30, hétfő | Helyi

Arany Kotta Díjjal köszönt el a Doktor Zsivágó

A közönség vastapssal, a társulat pedig Arany Kotta Díjjal búcsúztatta vasárnap a Doktor Zsivágó utolsó előadását.

2018. Január 15. 15:00, hétfő | Helyi

Ma 75 éves Jordán Tamás színművész

1943. január 15-én született Győrben Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari – díjas színművész, Érdemes Művész, rendező, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, főiskolai docens.

2018. Január 15. 07:00, hétfő | Helyi

Ördög Nóra kapta az " Év Médiaszemélyisége " díjat - Jubileumi Médiabál Győrben- Fotók

Szombat estétől vasárnap hajnalig tartott a 15. jubileumi Médiabál a Győri Városi Egyetemi Csarnokban.