Városlista
2019. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2013. Május 21. 06:35, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Katasztrofális pusztítást okozott egy tornádó Oklahoma City egyik elővárosában

Katasztrofális pusztítást okozott egy tornádó Oklahoma City egyik elővárosában

Katasztrofális pusztítás okozott hétfő délután egy tornádó Oklahoma City egyik elővárosában, Moore-ban - jelentette az NBC televízió.

A több mint három kilométeres szélességben átvonuló forgószél két általános iskolát földig rombolt és számos lakóházat megsemmisített az Oklahoma Citytől délre fekvő településen. A vihar átvonulása után legkevesebb egy épület lángokban áll. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, de a KFOR tévéállomás jelentése szerint az egyik iskolában biztosan voltak gyerekek. A CNN szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy a romok alól harmadik osztályos tanulókat mentettek ki.
Az amerikai meteorológiai szolgálat a vihar átvonulása előtt röviddel tornádó-vészhelyzetet hirdetett Oklahoma City vonzáskörzetében, ahol az elmúlt néhány óra leforgása alatt három tornádót is észleltek. Az igen ritkán kiadott figyelmeztetés azt jelentette, hogy az érintett övezetben súlyos pusztításokra és áldozatokra lehet számítani.
A Moore-ról készült első élő légi felvételek háborúsra pusztításra emlékeztettek: több háztömbnyi területen csak romok és autóroncsok maradtak. A településen egyébként 1999-ben egy olyan tornádó pusztított, amelyben a szél sebessége abszolút világrekordot állított fel.
Az Egyesült Államokban hétfőre a Nagy Tavak vidékétől Texasig tízre emelkedett azoknak az államoknak a száma, amelyekben tornádó vonul át, vagy forgószél fenyeget. Az ítéletidő által fenyegettet területen összesen 55 millió ember él. A legsúlyosabb károkat eddig is Oklahoma állam szenvedte el, ahol Mary Fallin kormányzó 16 megyében szükségállapotot hirdetett.
A tornádók következtében - még a moore-i pusztítást megelőzően - ketten vesztették életüket és több tucatnyian megsebesültek.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Május 26. 14:06, vasárnap | Külföld

Kifulladni látszik a sárgamellényes mozgalom Franciaországban

A korábbiaknál jóval kevesebben, csak mintegy háromezren vonultak utcákra a kormány intézkedései ellen tiltakozva sárga láthatósági mellényben szombaton Franciaországban.

2019. Május 26. 13:10, vasárnap | Külföld

Hatalmas földrengés rázta meg Perut

8-as erősségű földrengés rázta meg Peru északi régióját. A rengést Limától Kolumbiáig érezni lehetett.

2019. Május 26. 09:50, vasárnap | Külföld

Több mint hét tonna kannabiszt foglalt le a francia vámhatóság egy motorcsónakon

A francia vámhatóság 7,4 tonna kannabiszt foglalt le a Földközi-tengeren egy hajón - közölte Max Ballarin, a francia vámszolgálat Földközi-tengeren illetékes részlegének vezetője szombaton Toulonban.

2019. Május 26. 08:26, vasárnap | Külföld

Több uniós tagállamban is kötelező a választás

Magyarország mellett húsz másik uniós tagállamban is megkezdődtek vasárnap az európai parlamenti (EP-) választások.