Városlista
2017. november 21, kedd - Olivér

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már porcszövetté is alakítható az őssejt

Már porcszövetté is alakítható az őssejt

Egereken végzett kísérleti kutatás során őssejtből porcszövetet hoztak létre - számol be aHealth Day. A mostani pozitív eredmények reményt adnak a porcsérülések, illetve a osteoarthritis gyógyításában.

A porcszövetet indukált pluripotens őssejtből hozták létre, amelyek genetikailag módosított felnőttkori sejtek, azért, hogy ugyanolyan tulajdonságuk legyen, mint az embrionális őssejteknek. Az indukált pluripotens őssejtek pedig rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy különböző típusú specializált sejtekké alakítsák őket.

'Amit ez az egereken végzett kutatás megmutat, az, hogy elméletileg lehetséges korlátlan mennyiségű őssejt létrehozása, amelyeket aztán bármilyen típusú szövetté lehet átalakítani' - magyarázta Farshid Guilak, a Duke Egyetem professzora.

Brian Diekman, a tanulmány vezetője elmondta, kutatásuk bebizonyította, hogy az indukált pluripotens őssejt használható arra, hogy kiváló minőségű porcot hozzanak létre és ezzel a porcbetegségek lehetséges kezelései irányába is új utak nyílnak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2017. November 21. 12:46, kedd | Belföld

Kilencen szenvedtek klórgázmérgezést az egyik nyíregyházi uszodában

Kilencen szenvedtek klórgázmérgezést az egyik nyíregyházi uszodában kedd délelőtt - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

2017. November 21. 12:33, kedd | Belföld

Elfutott az ellenőrök elől egy kamionsofőr Zalában

Elfutott a közlekedési hatóság ellenőrei elől egy kamionsofőr Teskándról, a rendőrök a szomszéd falu italboltjában találtak rá a vezetéstől egyébként többszörösen eltiltott férfira

2017. November 21. 11:55, kedd | Belföld

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot

Év végéig minden munkavállalónak ki kell adni az idei szabadságot a törvény szerint, ettől csak néhány esetben lehet eltérni - hívta fel a figyelmet a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató MTI-nek küldött közleményében.

2017. November 21. 10:23, kedd | Belföld

Felborult egy teherautó Hahót közelében, lezárták a 74-es főutat

Teljes szélességében lezárták a 74-es főutat Hahót közelében, mert felborult egy tehergépkocsi, rakománya pedig az úttestre dőlt - közölte a rendőrség honlapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.