Városlista
2017. június 28, szerda - Levente, Irén

Hírek

2012. Október 31. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már porcszövetté is alakítható az őssejt

Már porcszövetté is alakítható az őssejt

Egereken végzett kísérleti kutatás során őssejtből porcszövetet hoztak létre - számol be aHealth Day. A mostani pozitív eredmények reményt adnak a porcsérülések, illetve a osteoarthritis gyógyításában.

A porcszövetet indukált pluripotens őssejtből hozták létre, amelyek genetikailag módosított felnőttkori sejtek, azért, hogy ugyanolyan tulajdonságuk legyen, mint az embrionális őssejteknek. Az indukált pluripotens őssejtek pedig rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy különböző típusú specializált sejtekké alakítsák őket.

'Amit ez az egereken végzett kutatás megmutat, az, hogy elméletileg lehetséges korlátlan mennyiségű őssejt létrehozása, amelyeket aztán bármilyen típusú szövetté lehet átalakítani' - magyarázta Farshid Guilak, a Duke Egyetem professzora.

Brian Diekman, a tanulmány vezetője elmondta, kutatásuk bebizonyította, hogy az indukált pluripotens őssejt használható arra, hogy kiváló minőségű porcot hozzanak létre és ezzel a porcbetegségek lehetséges kezelései irányába is új utak nyílnak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2017. Június 28. 16:16, szerda | Belföld

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

Különös, eltérő időpontokban életüket vesztő, de valamilyen sajátos rítus részeként együtt eltemetett tizenegy ember maradványait rejtő késő bronzkori,

2017. Június 28. 14:40, szerda | Belföld

Megszökött egy rab a fővárosban

Megszökött egy fővárosi egészségügyi intézménybe kihelyezett rab szerda délelőtt, a 43 éves nőt a rendőrség keresi - közölte a Büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője szerdán az MTI-vel.

2017. Június 28. 13:04, szerda | Belföld

Szerverkábel átvágása miatt leállt az internetes jegyértékesítés a MÁV-nál

Elektromos kábelátvágás miatt leállt a MÁV Déli pályaudvaron lévő szerverterme, az erről üzemeltett informatikai rendszerek délelőtt 10 óra után leálltak

2017. Június 28. 11:55, szerda | Belföld

Tűz a Fertő tónál - Kigyulladt egy cölöpház

Kigyulladt egy cölöpház a Fertó tónál. Az erős szélnek köszönhetően 2 további házra átterjedt a tűz. Az oltás már folyamatban, de az erős szél nagyban nehezíti a munkát.