Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 14. 19:16, szerda | Helyi

Nagyszabású történelmi játék a Révaiban - 170 éve tört ki a forradalom

Nagyszabású történelmi játék a Révaiban  - 170 éve tört ki a forradalom

Eseménydús napot szervezett, rengeteg programmal készült a győri Révai Miklós Gimnázium különleges iskolai programjára, szerdára, az 1848-’49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve.

"Iskolánk hagyományai szerint a március 15-i megemlékezés osztálykeretben szokott történni, a diákok maguk állítottak össze verses-zenés műsort, beszélgettek a történelmi eseményekről. Az utóbbi években ez forma sok esetben sablonossá vált, nem nyújtotta azt az ünnepi érzést, amit szerettünk volna. Az iskolavezetés ezért örömmel támogatta két magyar szakos kolléganőnk, Kurányi Ildikó és Szakácsné Szabó Anikó elképzelését, hogy emlékezzünk meg a márciusi események 170. évfordulójáról igazi ünnepi érzést, élményt adó formában, legyen mindenki aktív részese az eseményeknek.
Én, az ünnepi rendezvényekért felelős igazgató-helyettesként különösen örültem a megújult formának, számos kollégámmal segítettem a megvalósítását. Azt hiszem, nem nagyon volt ma olyan révais diák, akit valamilyen formában ne érintett volna meg az ünnepi érzés." -
nyilatkozta megkeresésemre Kovácsné Szabó Éva.

„Kolléganőmmel, Szakácsné Szabó Anikó tanárnővel úgy gondoltuk, hogy szeretnénk ezt az évfordulót egy kicsit másképp ünnepelni. Interaktív módon, megmozgatva mind a 800 gyereket es 60 pedagógust.” – mesélte portálunknak Kurányi Ildikó, a program egyik szervezője, a Révai Miklós Gimnázium magyartanára.


Délelőtt 10.30-kor toborzóval, néptáncosokkal, zenekar közreműködésével indították a napot az intézmény udvarán. A Tudós Társaság előadásokat tartott, melyekből kiderült, kiről mintázta Jókai a középső Baradlay fiút; milyen volt a kávéházi élet a reformkorban; hogyan ünnepeltek a szüleid a hetvenes években; hová és miért utazott Kőrösi Csoma Sándor; hallasz majd érdekességeket felfedezőkről és feltalálókról.Volt vetélkedő, totó, Kahoot, keresztrejtvény. Életre kelt a Pilvax, a Nőegylet, a Kaszinó és Landerer nyomdája. A tornatermi Huszárképezdében három fős csapatok vetélkedhettek. Graffiti az 1. emeleti folyosókon. Megalakult a Dalárda Horváth Péter igazgató úr vezetésével, a záróprogramon együtt énekelhettek velük a diákok. A könyvtárban pedig korabeli ruhákba öltözködve készíthettek szelfiket.

A Pilvax kávéházi hangulatban megidézték Széchenyi István, Petőfi Sándor, Jókai Mór és Teleki Blanka személyét is. Köztük volt Márkus Krisztián a Győri Nemzeti Színház stúdiósa, az iskola egyik diákja is.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.